Guvernatorul Ron DeSantis a promulgat legea care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Ea prevede că administratorii platformelor vor trebui să apeleze la o terță-parte pentru un sistem de verificare a vârstei și de depistare a minorilor care își declară o altă vârstă. Potrivit noilor reglementări, administratorii platformelor sociale vor fi obligați să închidă conturile minorilor de sub 14 ani, dar și pe ale acelora cu vârste între 14 și 16 ani pentru care nu există acordul părinților. 

În timp ce susținătorii proiectului spun că, astfel, sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților va fi protejată, criticii sunt de părere că restricționarea dreptul la liberă exprimare nu este o soluție, iar părinții sunt cei care ar trebui să decidă dacă permit sau nu minorilor să aibă un cont pe TikTok, Instagram, Facebook sau X.

În lege, nu este numită nicio rețea socială, în mod specific, ci acestea sunt descrise generic, ca fiind “platformele care încurajează derularea infinită (scroll), afișarea numărului de reacții la conținut, prezintă videoclipuri care sunt redate automat, au funcții de transmisiuni în direct și trimit notificări push”.

Compania Meta, care deține Facebook și Instagram, s-a opus inițiativei legislative. Pe lângă argumentul că părinții ar trebui să decidă pentru copiii lor, a mai spus și că reglementările ar ridica probleme legate de confidențialitatea datelor, pentru că utilizatorii vor trebui să le divulge, pentru verificarea identității, unei entități care nu ține de compania care are rețeaua. 

La începutul lunii, legislativul statului a adoptat un proiect de lege care interzicea complet tuturor celor sub 16 ani să aibă conturi pe rețelele sociale, însă inițiativa nu a fost promulgată de Ron DeSantis, care a spus că astfel ar fi limitate dreptul de consultare al părinților. Reuters amintește că, în urmă cu un an, Utah a devenit primul stat american care a reglementat prin lege accesul minorilor la rețelele sociale, în sensul în care toți cei care au sub 18 ani au nevoie de acordul părinților. 

Surse alternative: Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday