Barcelona. Constructorii anunță că lucrările la catedrala Sagrada Familia vor fi finalizate în 2026, la 144 de ani de la demararea acestora. Totuși, va mai dura aproximativ zece ani până la finalizarea anumitor sculpturi și decorațiuni.

Anunțul a fost făcut de președintele asociației care se ocupă de construirea bazilicii, care a precizat că lucrările vor fi finalizate când se vor împlini 100 de ani de la moartea lui Antoni Gaudi, arhitectul care a proiectat Sagrada Familia. Totuși, se estimează că va mai dura zece ani, până în 2034, finalizarea lucrărilor la sculpturi, decorațiuni și la scara care va duce la intrarea principală. Aceasta din urmă este un subiect controversat, din cauză că pentru construirea sa, planul prevede demolarea a două blocuri și mutarea a o mie de familii, fiind nevoie de aprobarea autorităților locale în acest sens, care au evitat să ia o decizie până acum. Scara a fost gândită încă de la demararea lucrărilor, însă în 1882, în zonă era un teren agricol, neacoperit de clădiri. 

De la momentul în care au început lucrările de construcție a Sagrada Familia, acestea s-au confruntat cu diverse probleme, precum izbucnirea războaielor, neglijență, lipsă de finanțare și, cel mai recent, pandemia de Covid. Problemele legate de finanțare au fost rezolvate după ce Spania a început să facă turism de masă. Până atunci, însă, bazilica s-a construit cu bani obținuți din donații, ceea ce a făcut lucrările să fie lente.

Dincolo de aceste probleme, Sagrada Familia s-a confruntat și cu acte de vandalism. În 1936, la începutul războiului civil spaniol, anarhiștii au dat foc criptei și au distrus atelierul lui Gaudi și modelele din ipsos pe care acesta le făcuse pentru a servi drept ghid pentru succesorii săi, care vor finaliza lucrarea. Arhitectul Lluis Bonet i Gari a recuperat fragmentele, iar modelele lui Gaudi au fost reasamblate. 

Constructorii precizează că în acest moment dispun de toți banii și materialele pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Isus Hristos. Astfel, Sagrada Familia va deveni cea mai înaltă clădire din Barcelona.

Sursă: The Guardian

Foto: Nobilior | Dreamstime.com

Folosim cookies