La doar o săptămână după ce Putin și-a asigurat un nou mandat, al cincilea, Rusia a fost lovită de unul dintre cele mai brutale atacuri teroriste din istoria sa. În urma acestuia sute de persoane au fost ucise și rănite. Autoritățile au început acum să aplice o serie de măsuri de protecție, întărind controalele de securitate și anulând numeroase evenimente.
FSB a informat că i-ar fi prins pe cei patru atacatori în apropierea frontierei cu Ucraina, unde “li se pregătea o fereastră pentru trecerea graniței”. Vladimir Putin a afirmat de asemenea, în timpul unui discurs adresat cetățenilor Rusiei, că atacatorii ar fi fost susținuți de ucraineni. Kievul a negat ferm aceste informații, însă se teme că Moscova se va folosi de pretext pentru a intensifica atacurile asupra teritoriului său.
Indiferent care ar fi variantele Kremlinului, scrie CNN, mai important este faptul că președintele Putin nu și-a respectat promisiunea față de cetățeni, că le va asigura securitatea. De ani de zile Vladimir Putin a fost prezentat drept liderul puternic care poate să garanteze ordinea într-un stat atât de vast și agitat. În ciuda acestor aparențe Rusia de astăzi este mai nesigură ca oricând în toți cei 24 de ani de când Putin se afla în fruntea ei.
CNN subliniază că războiul brutal al Kremlinului în Ucraina, care a început în urmă cu doi ani, i-a costat scump pe ruși. Armata nu face publice cifrele victimelor, dar estimările SUA sugerează că peste 300 de mii de ruși au fost uciși sau răniți. De altfel, numeroși soldați aflați deja pe front nu au mai revenit acasă în termenul stabilit, stârnind indignarea rudelor.
În acest moment, pare că rușii au inițiativa pe front, însă evoluțiile lente din ultima perioadă au creat o anume disidență în rândul celor care susținuseră anterior războiul. Rebeliunea Wagner a fost momentul cel mai șocant în ceea ce îi privește pe cei care au încetat să mai susțină puterea de la Kremlin.
Pentru a îndepărta orice urmă de opoziție, Moscova își elimină fizic adversarii, așa cum a făcut cu Evgheni Prigojin, înaintea rebeliunii un apropiat al lui Putin, dar și cu Aleksei Navalnîi. Totuși, eliminarea se poate transforma într-o armă contra Kremlinului, întrucât atrage nemulțumirea celorlalți cetățeni. Mii de persoane au participat la înmormântarea lui Navalnîi și au protestat împotriva lui Putin în timpul votului.
CNN subliniază că Rusia a fost avertizată cu mult timp înainte de SUA că un asemenea atac putea să aibă loc, însă a preferat să ignore informația. Acest lucru s-ar putea datora relațiilor bilaterale proaste ale celor două, însă conchide CNN, un asemenea incident asupra unui stat care promite să își apere cetățenii este o lovitură puternică.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.