Update: “Înțelegem apelurile partenerilor americani, dar în același timp luptăm cu capacitățile, resursele și metodele pe care le avem”, a declarat Olha Stefanishyna, viceprim-ministru pentru integrare europeană și euro-atlantică, citată de Reuters. Aceasta a argumentat că rafinăriile rusești sunt “ținte legitime” pentru Ucraina, deoarece ajută la crearea armamentului folosit pentru atacarea teritoriilor ucrainene.  

Știrea inițială Financial Times: SUA cer Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică rusească. Avertizează că acțiunile pot duce la creșterea prețurilor petrolului, la nivel mondial, și pot atrage un răspuns similar din partea Kremlinului.

Potrivit a trei persoane familiarizate cu discuțiile, care au făcut declarații pentru Financial Times, Washingtonul a transmis avertismente repetate în acest sens înalților oficiali din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și Serviciului de Informații Militare (GUR).

Potrivit unei din sursele citate de FT, Casa Albă a devenit din ce în ce mai deranjată de atacurile ucrainene cu drone, care au distrus rafinării, terminale, depozite și spații de depozitare din vestul Rusiei, afectându-i astfel capacitatea de producție de petrol.

În ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale, după invadarea Ucrainei, Rusia a rămas unul dintre cei mai importanți exportatori de energie din lume. Prețurile petrolului la nivel mondial au crescut cu circa 15% în acest an, până la 85 de dolari pe baril, ceea ce a dus și la creșterea prețurilor la combustibil, într-un moment în care SUA a intrat în campania electorală pentru alegerea următorului președinte. Bob McNally, fost consilier prezidențial pe domeniul energetic la Casa Albă, a explicat că “nimic nu îngrozește mai mult un președinte american decât o creștere a prețurilor la pompă în timpul unui an electoral”.

Washingtonul și-a exprimat îngrijorările că, în cazul în care Ucraina continuă atacurile asupra infrastructurii energetice rusești, Armata Rusă va riposta cu aceeași măsură asupra instalațiilor ucrainene, care sunt conectate la sistemul energetic european. Un exemplu este conducta CPC care transportă petrol din Kazahstan, prin Rusia, către piețele occidentale, gazoduct folosit de companiile americane ExxonMobil și Chevron.

Ucraina și-a intensificat atacurile cu drone asupra instalațiilor energetice rusești în ultimele săptămâni, în condițiile în care “la sol” Armata Rusă este în avantaj. De asemenea, aceste acțiuni ucrainene pot fi văzute ca reacție la “ambivalența” Occidentului: pe de o parte, au impus sancțiuni pentru diminuarea veniturilor Rusiei de pe urma exportului de petrol și gaze, iar pe de altă parte descurajează Ucraina să atace infrastructura rusească.

Din 2022, Ucraina a lansat cel puțin 12 astfel de atacuri cu drone asupra marilor rafinării rusești, dintre care cel puțin nouă în acest an. Totodată, cele două unități ucrainene de informații și-au extins propriile programe de drone, a căror tehnologie a avansat. Oficialii spun că raza lor de acțiune a ajuns, acum, la o mie de kilometri și că sunt dotate cu încărcături utile care pot provoca pagube semnificative.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday