Kaja Kallas crede ca țările europene să investească mai mult în apărare, pentru a fi pregătite în orice situație și pentru a evita greșelile pe care le-a făcut Estonia în perioada interbelică. De asemenea, aceasta a cerut țărilor care fac parte din formatului Ramstein, care include membrii NATO, UE și alte 15 state, să aloce 0,25% din PIB pentru ajutor militar acordat Ucrainei. Consideră că în acest fel șansele Ucrainei să câștige vor crește și, astfel, scade riscul ca alte țări să fie atacate. 

Dacă vrem ca acest război să nu se extindă, trebuie să-i ajutăm cu adevărat pe ucraineni să se apere pe cont propriu. În mod evident, nu este în joc doar (arhitectura de securitate europeană), ci și arhitectura de securitate globală.“, a declarat Kallas. 

Kallas a continuat prin a vorbi despre lipsa de investiție în domeniul militar a Estoniei, în 1933: ”În 1933, investiția în apărare a fost record de scăzută. Și de ce? Pentru că era vreme de pace. Ne-am construit țara și am fost o țară neutră. Dar în 1938, când era clar că vine războiul, investițiile în apărare au crescut cu 100%, dar era deja prea târziu”.

Problema cu investițiile în apărare este că liderilor care au vecini mult mai buni ca noi le este foarte greu să le explici oamenilor pe timp de pace. Dar problema cu apărarea este că atunci când ai nevoie de ea, este deja prea târziu pentru a mai lua măsuri“, a mai adăugat aceasta.

Cele 27 de țări europene se află în mijlocul unor revizuiri ale politicilor de apărare, iar Comisia Europeană prezintă propuneri pentru a crește capacitatea industrială a UE prin achiziții publice în comun. 

Sursă: Euronews

Foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday