Proiectul de lege, numit Articolul 23, a fost prezentat pentru prima dată în urmă cu două săptămâni. Acesta prevede o pedeapsă cu închisoarea, care poate varia de la câțiva ani până la închisoare pe viață, pentru infracțiuni precum, trădarea, sabotajul, răzvrătirea, furtul de secrete de stat, interferența externă și spionajul. 

Atât ONU, cât și Uniunea Europeană au criticat decizia politică a Chinei, argumentând că proiectul de lege încalcă drepturile omului. Potrivit oficialilor, prevederile vagi ale proiectului de lege ar putea duce la “incriminarea unei game largi de comportamente protejate de legislația internațională privind drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare, de întrunire pașnică și dreptul de a primi și de a transmite informații”. De asemenea, există îngrijorări cu privire la “impactul potențial asupra drepturilor și libertăților populației din Hong Kong”, și modul în care Articolul 23 ar putea afecta “în mod semnificativ” activitatea biroului UE, precum și a organizațiilor și companiilor din Hong Kong. UE mai avertizează că “va afecta atractivitatea Hong Kong ca centru internaţional de afaceri”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat marţi că Washingtonul este ”alarmat” de conţinutul legii. Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că legea va avea implicații de anvergură și va afecta și mai mult drepturile și libertățile populației din Hong Kong, subminând termenii acordului din 1984, în baza căruia Marea Britanie a retrocedat colonia Chinei, în 1997. China a reacționat în urma acestor afirmații și acuză Marea Britanie că dă dovadă de o ”mentalitate profund ancorată de colonizator”, iar Uniunea Europeană de ”ipocrizie”.

Noua lege va completa actul normativ din 2020, când un proiect similar legat de securitatea națională a fost adoptat, ca rezultat al unor proteste violente ale locuitorilor. La vremea aceea, de la impunerea legii, zeci de activiști pro-democrație au fost încarcerați, iar legislația a generat, de asemenea, sancțiuni din partea SUA, inclusiv împotriva unor înalți oficiali guvernamentali.

Surse alternative: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday