Bolsonaro este acuzat de introducerea unor date false în Sistemul Unic de Sănătate (SUS) al țării și de constituirea unei organizații criminale. Alături de fostul președinte sunt inculpate alte 16 persoane care au deținut diverse funcții publice, inclusiv foști consilieri de-ai săi. Bolsonaro este bănuit că a făcut demersuri pentru a falsifica certificatele de vaccinare ale soției și fiicei sale, arată presa din Brazilia. 

Autoritățile braziliene au început ancheta în cazul vaccinării fostului președinte încă de anul trecut când i-au percheziționat casa și i-au confiscat telefonul mobil. Atunci, poliția a arestat mai multe persoane inclusiv unul dintre foștii consilieri ai lui Bolsonaro, pe Mauro Cid.

După perchezițiile de anul trecut, însă, cazul a intrat într-un blocaj, din lipsă de dovezi. Totuși, recent, Mauro Cid a recunoscut într-o discuție cu un jurnalist brazilian că au fost introduse în sistem date false care atestau că el, familia sa și familia lui Bolsonaro ar fi imunizați, fără a face propriu-zis vaccinul. Conform acestuia, datele au fost înscrise în sistem pe 21 decembrie 2022, cu nouă zile înainte ca fostul președinte să călătorească în Statele Unite, unde accesul în țară era permis doar celor vaccinați. Ulterior, datele ar fi fost șterse din sistem, imediat după ce Bolsonaro a ajuns în SUA. Între timp, Cid a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu poliția.

Contactat de Reuters, fostul președinte a reiterat că nu a luat vaccinul COVID-19: “Este o anchetă selectivă. Sunt calm, nu datorez nimic. Lumea știe că nu m-am vaccinat”. Jair Bolsonaro a susținut tot timpul că nu s-a vaccinat, iar în timpul pandemiei a minimizat constant importanța imunizării și a măsurilor de distanțare socială. Pandemia a ucis, oficial, peste 700.000 de oameni în Brazilia.

Surse: Reuters, Globo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday