Într-o analiză găzduită de Financial Times, Tristram Hunt, director al Muzeului Victoria și Albert (Kensington), el însuși fost parlamentar, arată că o renovare semnificativă a Palatului Westminster, probabil cea mai emblematică clădire a Londrei și Marii Britanii, nu mai poate fi amânată, pentru că atât costurile, cât și riscurile, cresc, odată cu trecerea timpului.

Potrivit expertului, Westminster se confruntă cu umezeală, șobolonii, tapetul care cade, riscuri semnificative de incendiu și “o infrastructură mecanică și electrică ce implodează”. 

Problemele sunt cunoscute și amânate deja de câteva decenii – în octombrie 2012, un studiu de prefezabilitate arăta că renovarea palatului nu ar trebui să mai fie întârziată. Într-un raport din 2015, o soluție rapidă a fost mutarea parlamentului, iar în 2016 Comitetul Comun a descris situația ca fiind “o criză iminentă pe care nu o mai putem ignora”.

În 2022, a fost prezentat un plan care pornea de la costuri de aproximativ 10 miliarde de euro și prevedea o renovare generală care s-ar fi putut face în 12 ani, dar cu condiția mutării parlamentului într-o altă clădire. Păstrarea activității Camerei Comunelor și Camerei Lorzilor, prin realizarea renovării pe secțiuni, ar întinde lucrările pe o perioadă de 76 de ani.

Palatul Parlamentului britanic a fost construit inițial începând cu anul 1016, dar fosta clădire a ars în 1834 și a fost reconstruită între 1840 și 1876. Din clădire face parte și Elizabeth Tower, cunoscut publicului sub numele Big Ben.

Analiza integrală pe Financial Times 

Foto: Michal Bednarek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday