Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, a confirmat că Marwan Issa, comandantul-adjunct al aripii militare a Hamas, a fost ucis de armata israeliană. “Numărul trei al Hamas” era considerat de Israel ca având un rol central în operațiunile militare zilnice ale Hamas și că ar fi participat la planificarea atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. 

Sullivan a mai adăugat că “restul liderilor de vârf se ascund, probabil adânc în rețeaua de tuneluri a Hamas. Justiția va veni și pentru ei, iar noi vom contribui în acest sens […] Israelul a făcut progrese considerabile împotriva Hamas. A distrus un număr semnificativ de batalioane și au ucis mii de luptători ai grupării, inclusiv comandanți de rang înalt”.

Casa Albă și Biroul premierului israelian au confirmat, de asemenea, o convorbire telefonică între Joe Biden și Benjamin Netanyahu, luni. Cei doi lideri au discutat despre ultimele evoluții din război, inclusiv despre angajamentul Israelului de a elimina Hamas și de a elibera ostaticii, potrivit biroului premierului.

Săptămâna trecută, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că Issa a fost vizat de aeronavele militare israeliene, într-un complex subteran din centrul Gazei, însă la momentul respectiv nu au fost disponibile informații clare dacă Issa a fost ucis sau a scăpat. Presa internațională rezumă că locurile în care se află liderul Hamas, Yahya Sinwar, dar și comandantul aripii militare, Mohammed Deif, rămân necunoscute.

“Numărul trei al Hamas” avea 58 sau 59 de ani și ocupa, din 2012, rolul de lider-adjunct al Brigăzilor Qassam, aripa militară a Hamas. A făcut parte atât din consiliul militar al Hamas, cât și din biroul politic din Gaza și a fost descris de analiștii palestinieni și de foști oficiali israelieni din domeniul securității ca fiind un important strateg, cu un rol-cheie ca agent de legătură între liderii militari și politici ai Hamas.

Surse alternative: The Washington Post, The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday