• 4 centre de specialitate, cu rezultate medicale remarcabile
  • Aproape 250.000 de pacienți investigați în ambulatoriile spitalului
  • Peste 30.000 de pacienți, adulți și copii, prezentați la camerele de gardă
  • Peste 7.000 de intervenții chirurgicale realizate
  • Peste 6.500 de ore petrecute în blocul operator, doar în 2023

Spitalul Regina Maria Cluj, unitate medicală cu servicii integrate cu o importanță regională semnificativă prin realizările remarcabile, împlinește, luna aceasta, 5 ani de la deschidere. Angajamentul echipei medicale pentru siguranța îngrijirii pacienților se reflectă în cele peste 7.000 de intervenții chirurgicale realizate de-a lungul anilor și a celor peste 6.500 de ore petrecute în blocul operator, doar în anul 2023.

Discutăm pe larg în cele ce urmează despre activitatea medicală și impactul acesteia în viața comunității clujene, alături de Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce, medic primar cu dublă specializare în chirurgie generală şi vasculară, cu o experiență dobândită în peste 40 de ani de activitate chirurgicală și directorul medical al Spitalului Regina Maria Cluj.

„Succesul spitalului are la bază dotările moderne care sunt utilizate de un personal implicat, al cărui obiectiv principal este siguranța pacientului. Acesta este dublat de responsabilitate, empatie, sprijin în actul terapeutic, ajutor multidisciplinar în proceduri complexe și dorința de adaptare la progresul științei și al tehnologiei medicale”, precizează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce.

Aniversarea a cinci ani de la deschiderea Spitalului Regina Maria Cluj reprezintă un moment de recunoștință pentru impactul pe care medicina de excelență îl are în viața pacienților. În următorii cinci ani, principala misiune va rămâne grija pentru oameni împreună cu găsirea celor mai bune soluții de tratament pentru nevoile lor.

„În acești cinci ani am încercat, împreună, să mergem pe același drum: cel bazat pe siguranța pacientului, empatia pentru ceea ce înseamnă omul bolnav și, în același timp, responsabilitatea actului medical. Și am reușit acest lucru, dovadă fiind faptul că există un trend ascendent în ceea ce privește adresabilitatea către spital. Concomitent, pe lângă dotările de ultimă generație, am evoluat cu toții din punct de vedere profesional, avem avantajul unor echipe pluridisciplinare, gata să se implice în condițiile unei patologii complexe sau, în cazul în care este nevoie de mai multe specialități în jurul unui bolnav, ne bazăm pe oameni extraordinari la secția de Imagistică, cu care ne sfătuim. Avem o Terapie Intensivă de foarte înaltă clasă care ne permite să facem intervenții de nivel complex. Nu în ultimul rând, s-au multiplicat specialitățile disponibile in spital, de ceva timp, avem și un robot chirurgical pentru patologiile urologice și, ceea ce este foarte important, deși vorbim despre un spital privat, avem capacitatea să operăm orice bolnav, întotdeauna în baza unei indicații medicale corecte”, completează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce.

Care au fost cele mai frecvente patologii tratate în cadrul spitalului în ultimul an și care erau acestea în urmă cu 5 ani, când a fost inaugurat spitalul?

Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce: „Spitalul Regina Maria Cluj a fost gândit, încă de la început, ca un spital multidisciplinar în cadrul căruia se regăsesc servicii medicale oferite în sistem ambulator, cameră de gardă, imagistică și în condiții de spitalizare continuă. Adresabilitatea pacienților a crescut semnificativ în cei 5 ani pentru toate serviciile oferite de către spital, pentru patologii cronice sau urgente adresate tuturor specialităților pentru care spitalul este acreditat.

Este de remarcat faptul că prima intervenție chirurgicală care a avut loc în Spitalul Regina Maria Cluj, la 18 martie 2019, a fost urmată, în prima lună, de peste 40 de operații de dificultate medie sau crescută, iar de atunci trendul a fost unul crescător.

Având o echipă performantă de anestezie – terapie intensivă, cu linie de gardă permanentă, acces zi și noapte la imagistică, disponibilitatea investigației endoscopice, colegi din specialități diverse cu care să ne sfătuim pentru patologiile cronice asociate, am îndrăznit să abordăm de la deschiderea spitalului patologii dificile ca și cazuri frecvent declarate inoperabile din cauza invaziilor tumorale a vaselor mari.

De asemenea, față de începuturi, patologia s-a îmbogățit prin facilitățile create de dotarea spitalului cu un robot chirurgical Da Vinci XI de ultimă generație, utilizat în special pentru chirurgia prostatei și a tumorilor renale, dar și pentru patologie ginecologică și digestivă. Echipa de urologi se află în primele locuri între echipele care cumulează cea mai mare experiență din țară în chirurgia robotică urologică. S-a dezvoltat oferta de servicii prin cooptarea unor profesioniști din domeniul chirurgiei ORL la copii și adulți, a chirurgiei toracice și a chirurgiei plastice.

Nu în ultimul rând, dorim să menționăm și activitatea colegilor ginecologi și neonatologi care vor sărbători, în curând, aproape 5000 de nașteri în Spitalul Regina Maria Cluj. O parte dintre noii născuți au venit pe lume datorită activității Centrului de Fertilitate și FIV Cluj, care, deși împlinește doar trei ani de la înființare, a realizat 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri de FIV cu o rată de succes de aproape 50%.”

Ce ne puteți spune despre cum a evoluat relația medic-pacient în ultimii 5 ani?

Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce: Cu rare excepții, apreciem că relația medic-pacient este bazată pe respect, standard impus la începutul activității în Spitalul Regina Maria Cluj și asupra căruia veghem permanent.

Astfel, atât în ambulator, cât și în secțiile spitalului, pacienții au posibilitatea de a aprecia medicul și modul în care au fost tratați. Feedback-ul oferit de pacienți medicilor în consultațiile din ambulator este cuantificat printr-o notă pe site-ul spitalului (unde poate fi văzută de viitorii pacienți), în timp ce feedback-urile pacienților care au fost internați, indiferent de secția spitalului, sunt colectate și discutate la raportul de gardă în fiecare zi de luni, pentru săptămâna care a trecut.

Apreciem răspunsurile pozitive ale pacienților noștri, dar suntem interesați de minusurile pe care le avem, cauzele care au produs eventuale nemulțumiri și cum le putem corecta.

Creșterea adresabilității pacienților pentru servicii medicale de ambulator și clinice în acești 5 ani este un indiciu că suntem într-o relație medic-pacient de parteneriat în care încrederea pacientului trezește empatia și responsabilitatea pe care profesia o impune doctorului adevărat și care se întoarce în actul terapeutic favorabil pacientului.

Care sunt serviciile la care apelează cel mai mult pacienții în cadrul spitalului?

Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce: În mod firesc, prima opțiune pentru aspectele clinice este ambulatoriul, pe care pacientul îl accesează cu scopul de a obține un diagnostic sau de a fi reevaluat după un act terapeutic, în timp ce la camera de gardă se prezintă pacienții cu urgențe.

Dacă pacientul nu are un diagnostic stabilit, medicul va solicita fie analize de laborator și/sau imagistice, fie internare pentru elucidare diagnostică și/sau consulturi multidisciplinare pentru patologii asociate afecțiunii curente.

Dacă pacientul are un diagnostic stabilit și investigațiile necesare unui tratament medical sau chirurgical, se procedează, cu excepția urgențelor, la programare în vederea efectuării actului terapeutic.

Din punct de vedere strict numeric, orientativ ar fi, fără ca ordinea să fie obligatoriu aceasta: laborator pentru analize medicale necesare indiferent de specialitate, monitorizarea viitoarelor mame pe parcursul sarcinii, imagistică și consulturi specializate, urmate de internări și de acte terapeutice.

Spitalul Regina Maria Cluj integrează 4 centre de specialitate, cu rezultate medicale remarcabile.

Cu ajutorul specialiștilor remarcați pentru expertiza și rezultatele extraordinare, am reușit să dezvoltăm în cadrul spitalului, echipe pluridisciplinare cu scopul de a oferi pacienților cele mai bune opțiuni terapeutice. Împreună reprezintă nucleul celor 4 centre de specialitate ale spitalului:

Centrul de Fertilitate și FIV Cluj , Centrul de diagnostic și tratament al patologiei tiroidiene, Centrul integrat de patologie a sânului și Centrul de chirurgie urologică minim invazivă”, menționează Prof. Univ. Dr. Constantin Ciuce.

Centrul de Fertilitate și FIV Cluj – a fost inaugurat în anul 2021, iar de atunci au fost efectuate aproximativ 500 de inseminări intrauterine și 268 de proceduri FIV cu o rată de succes de aproape 50%, ce îl încadrează printre centrele cele mai renumite din lume.

Centrul de diagnostic și tratament al patologiei tiroidiene – permite programarea pacienților la consulturile de endocrinologie și de chirurgie complexă, cu scopul unui diagnostic corect și a unui act chirurgical adecvat, acces la rezultatul examenului microscopic și facilitarea unui consult oncologic, când diagnosticul histopatologic este de cancer.

Centrul integrat de patologie a sânului – constă în accesul pacientelor la evaluare imagistică, marcarea leziunilor suspecte, chirurgia leziunilor benigne și maligne și reconstrucția sânului cu ajutorul protezelor sau prin autotransplant de țesuturi.

Centrul de chirurgie urologică minim invazivă – în echipa medicală a centrului se numără pionerii chirurgiei robotice în urologie din România, care operează cu ajutorul tehnologiei de vârf – Robotul DaVinci XI și soft-ul Synapse 3D care permit reconstrucția tridimensională preoperatorie a tumorii renale locale, facilitand efectuarea unei interventii chirurgicale robotice precise.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday