Simon Mittelberger, climatolog la Météo-France, a explicat pentru publicația franceză că “După 22 de luni cu deficit de precipitații (de la începutul anului 2022), Pirineii Orientali se confruntă cu o secetă istorică ca durată și intensitate, cea mai gravă de la primele noastre înregistrări, care datează din 1959. Iarna 2023-2024 a fost chiar mai uscată decât cea anterioară și a înregistrat un deficit de umiditate de 55%“.

Din Magreb până în Italia, prin Algarve, în sudul Portugaliei, prin toată coasta de est a Spaniei, în extremul sud al Franței, în Sicilia, Sardinia, Malta și Creta s-a instalat seceta. Ultimele trei luni au făcut ca iarna trecută să fie cea mai caldă înregistrată vreodată, iar temperaturile în creștere se profilează ca un fenomen de durată.

Europa de Sud se confruntă cu al doilea an consecutiv de secetă, Marocul cu al șaselea an fără precipitații, iar nivelul mediu de umplere a barajelor abia ajunge la 23%. Începând cu septembrie 2023, cantitatea de precipitații a fost cu 70% sub medie, ceea ce a dus la restricții privind folosirea apei potabile de exemplu pentru spălarea străzilor sau umplerea piscinelor.

Algarve, Sardinia și Sicilia și-au înăsprit, de asemenea, măsurile restrictive. Catalonia se confruntă cu “cea mai gravă secetă din ultimul secol“, potrivit autorităților locale, iar regiunea a fost plasată în stare de urgență meteorologică de la 1 februarie. Barcelona se pregătește să aducă apă proaspătă de la Valencia și este în proces de achiziție a două mari uzine de desalinizare a apei de mare, pentru a-și aproviziona locuitorii. În nordul Africii, guvernele anunță, de asemenea, dezvoltarea unor infrastructuri de acest tip (opt în Maroc și șapte în Tunisia) și transferuri de apă între regiuni.

Sursă: Le Monde

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday