Întocmit de Oficiul Național de Audit de pe lângă parlamentul britanic, raportul arată că eforturile de a reduce emisiile din sectorul încălzirii locuințelor sunt încetinite de popularitatea scăzută a sistemelor electrice, iar englezii preferă în continuare centralele cu combustibili fosili.

Conform datelor strânse de experții britanici, majoritatea caselor din Regatul Unit folosesc gaze naturale pentru încălzire, iar acestea sunt responsabile pentru 18% din emisiile cu efect de seră de la nivelul țării. În acest context, guvernul speră ca prin utilizarea la scară largă a pompelor de căldură pe curent să poată contribui la reducerea emisiilor.

Raportul a arătat că problemele în aplicarea măsurilor ce vizează combaterea efectelor încălzirii globale sunt cauzate de lipsa unei strategii clare a autorităților britanice: “Departamentul pentru Securitate Energetică și Net Zero nu are un plan global pe termen lung pentru a aborda nivelul scăzut de conștientizare în rândul familiilor cu privire la pașii necesari pentru decarbonizarea încălzirii locuințelor. Guvernul trebuie să abordeze fiecare gospodărie pentru a-și atinge obiectivul, ca parte a tranziției la zero net”, a declarat șeful NAO, Gareth Davies.

Marea Britanie și-a asumat ca până în 2050 să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor, însă acest lucru depinde și de modul în care gospodăriile de încălzesc. În acest sens s-a pus mare accent pe utilizarea pompelor de căldură. Aproximativ 18.900 de pompe au fost instalate între mai 2022 și decembrie 2023, mult sub așteptările guvernamentale, de 50.000 de pompe. Guvernul a proiectat ca, până în 2028, 600.000 de pompe de căldură să înlocuiască actualele sisteme de încălzire, la nivel național.

Sursă: Reuters

Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday