Șeful Al-Quds, care este o unitate a Gărzilor Revoluționare iraniene, a mers, în februarie, la Beirut, în capitala Libanului, pentru a discuta despre riscul de escaladare a războiului dintre Hamas și Israel, pe fondul implicării Hezbollah în conflict. Această întrevedere demonstrează dorința majoră a Iranului de a evita escaladarea conflictului, dar și asumarea rolului țării de susținător al grupărilor teroriste, scrie Reuters.

Potrivit agenției de presă, care a consultat mai multe persoane familiarizate cu problema, dar care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a putea oferii detalii secrete, discuțiile de la Beirut s-au concentrat pe posibilitatea ca Israelul să înceapă o ofensivă în sudul Libanului. O astfel de situație nu este însă dorită de Iran, întrucât ar fi nevoit să acționeze în forță, mult mai hotărât decât în momentul în care Hamas a atacat Israelul. 

Reprezentantul Hezbollah a asigurat însă Iranul că nu își dorește atragerea Teheranului într-un război cu Israelul sau SUA, motiv pentru care va acționa independent. În ciuda acestui fapt, contraatacurile Israelului împotriva Hamas au crescut în intensitate, ceea ce a creat temeri de escaladare, chiar și în contextul unui posibil armistițiu.

De altfel, ministrul israelian al Apărării a transmis, tot în februarie, că intenționează să crească intensitatea luptelor împotriva Hamas pentru a distruge gruparea, însă nu a exclus totuși nici calea discuțiilor diplomatice.

Discuțiile dintre Iran și Hezbollah au loc și sub amenințarea confruntărilor aeriene de scurtă durată dintre Israel și Hezbollah, din 2006, în urma cărora Libanul a fost devastat. De cealaltă parte, o astfel de confruntare ar necesita resurse suplimentare din partea Israelului. În acest context, un reprezentant de la Ierusalim a spus că statul nu dorește o escaladare, însă este totuși pregătit să intervină, dacă va fi necesar.

Sursele consultate de Reuters au transmis că Iranul și Hezbollah sunt conștiente de urmările pe care un război în Liban le-ar avea, putând chiar să pună în pericol capabilitățile nucleare ale Teheranului. De altfel, chiar și israelienii au înțeles că Iranul nu își dorește un război real în regiune.

SUA consideră de mult timp Iranul drept sponsor al terorismului și a încercat constant să țină în frâu aspirațiile sale nucleare. Un oficial american a subliniat că, în ciuda declarațiilor reprezentanților Hezbollah, un armistițiu în Gaza nu va duce și la finalizarea tensiunilor în sudul Libanului.

Diplomații arabi și occidentali au raportat că Israelul și-a exprimat hotărârea fermă de a nu mai permite prezența luptătorilor Hezbollah de-a lungul graniței, din cauza temerilor legate de un atac similar cu cel al Hamas din 7 octombrie 2023.

De cealaltă parte, distrugerea Hezbollah, unul dintre cei mai importanți piloni ai Iranului, ar fi o lovitură grea pentru Teheran. În cazul în care Hezbollah va fi atacat, Iranul nu va putea evita la nesfârșită să intre în război. Această ultimă posibilitate ar oferi Israelului argumentul pentru a-i convinge pe americani să păstreze o prezență permanentă în regiune.

La finalul întrunirii de la Beirut, toți cei prezenți au fost de acord că Israelul își dorește extinderea războiului și au stabilit că trebuie să facă tot posibilul pentru a nu cădea într-o astfel de capcană. Din 1979, când a avut loc revoluția din Iran, niciodată nu a existat o confruntare directă între acesta și Israel ci doar prin grupările pe care Teheranul le finanțează. Factorii de decizie musulmani vor să păstreze aceeași tactică, întrucât o confruntare cu Israelul ar genera și intervenția SUA.

Sursă: Reuters 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday