Cynthia Thomson, nutriționist, expert în prevenirea cancerului și profesor la Universitatea Arizona, a realizat, împreună cu echipa sa, o cercetare cu peste 36 de mii de femei după menopauză, care au fost selectate aleatoriu să primească vitamina D și calciu sau placebo, pe o perioadă de șapte ani.
La 22 de ani după încheierea acestei etape, cercetătorii au analizat evoluția stării de sănătate a participantelor și au constatat că, în cazul celor care au luat calciu și vitamina D, decesele asociate cancerului au scăzut cu 7%, prin comparație cu grupul care a luat placebo. Cele mai importante scăderi au fost în rândul cazurilor de cancer mamar invaziv (19%) și cancer colorectal (31%).
Totuși, cercetarea subliniază faptul că administrarea suplimentelor prezintă și anumite riscuri. De exemplu, riscul de a dezvolta boli de inimă sau alte afecțiuni cardiovasculare a crescut cu 6%, comparativ cu cel în rândul grupului de verificare. Thomson ia în calcul că suplimentele de calciu au dus la calcifierea arterelor coronare (care furnizează nutrienți și oxigen mușchiului inimii), însă această legătură mai trebuie investigată. Concluziile au fost publicate în jurnalul medical Annals of Internal Medicine.
Sursă alternativă: Business Insider
Foto: Baloon111 | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.