Într-un raport de 175 de pagini, comisarul însărcinat cu supravegherea Forțelor Armate germane, Eva Hogl, arată că Bundeswehr-ul (armata germană) se confruntă cu probleme serioase și se află sub o presiune enormă, dezvăluind o listă de probleme cauzate de ani de investiții insuficiente, de la cazărmi dărăpănate până la un deficit de personal cu “potențial dezastruos”. 

La o săptămână după scandalul privind interceptările rușilor, aceasta recunoaște că sistemele digitale și de comunicații ale Armatei germane sunt depășite, iar la un exercițiu NATO de anul trecut, trupele foloseau radiouri necriptate din anii ‘80, care nu puteau comunica cu trupele altor națiuni.

Acest lucru trebuie schimbat urgent. De ce ne aflăm unde ne aflăm? Pentru că nu s-au făcut destule investiții în trecut […] și abia acum realizăm gravitatea acestei situații”, a declarat Eva Hogl, în cadrul prezentării raportului anual privind situația Forțelor Armate. 

A avertizat că sectorul necesită “investiții masive”, după ce în urmă cu doi ani cancelarul Olaf Scholz anunța înființarea unui fond special în valoare de o sută de miliarde de euro, pentru achiziționarea de echipamente militare moderne.

În acest an, Germania și-a atins obiectivul asumat ca țară membră NATO de a cheltui 2% pentru Apărare, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, tocmai datorită fondului respectiv. Experții militari au declarat pentru Financial Times că, în condițiile în care banii vor fi epuizați până în 2027, se întreabă ce se va întâmpla în continuare, indicând deficitele uriașe de capabilități care descriu deja Armata Germaniei.

A face Armata Germaniei pe deplin operațională necesită o mulțime de bani. Bundeswehr-ul se confruntă cu multe lipsuri: muniție, piese de schimb, radiouri, tancuri, nave și aeronave”, a mai precizat Hogl. Pe lângă problemele din sectorul comunicațiilor, comisarul consideră că recrutarea și infrastructura sunt de fapt cele mai mari provocări ale Armatei, subliniind faptul că numărul de soldați al Germaniei a scăzut de fapt anul trecut, în loc să crească. Până la sfârșitul anului 2023, Armata Germaniei număra 181 de mii de soldați, în timp ce 20 de mii de locuri au rămas neocupate. De asemenea, a subliniat că infrastructura slabă împiedică pregătirea militară.

În plus, aceasta a precizat că investițiile au fost doar o parte a problemei. Adesea, birocrația militară germană și “lentoarea” au fost principalele provocări. De exemplu, este nevoie de cel puțin 50 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii, în cadrul a șapte mii de proiecte separate, însă actuala organizație militară responsabilă poate gestiona proiecte în valoare de numai 1,3 miliarde de euro anual.  Eva Hogla a concluzionat că “Nu avem încă forțe armate pe deplin operaționale”.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday