Un raport al Agenției Internaționale de Energie arată că producția și utilizarea combustibililor fosili au dus, anul trecut, la un nivel de 120 de milioane de tone de emisii de metan (un puternic gaz cu efect de seră, responsabil pentru aproximativ o treime din creșterea temperaturii globale), în ușoară creștere față de 2022. Alte 10 milioane de tone de emisii de metan au fost rezultatul sectorului energetic, în special din utilizarea tradițională a biomasei (lemn, paie sau deșeuri organice) pentru diferite activități precum gătitul.

De asemenea, raportul agenției arată că, în 2023, emisiile de metan cauzate de scurgeri de combustibili fosili au crescut cu 50% față de anul precedent. Spre exemplu, un eveniment care a avut o contribuție considerabilă la creșterea emisiilor de metan a fost explozia unui puț din Kazahstan, declanșând un incendiu care a durat peste 200 de zile.

La summitul climatic ONU de anul trecut, găzduit la Dubai, aproape 200 de state au convenit să reducă rapid și substanțial emisiile de metan. Anterior, 150 de state și-au asumat angajamentul de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% sub nivelul din 2020, până la sfârșitul acestui deceniu. 

Mai mult, zeci de companii petroliere au transmis că vor reduce emisiile prin intermediul unui program demarat de ONU, “Oil and Gas Methane Partnership”. Cu toate acestea, țările și companiile care și-au asumat angajamente în acest sens continuă să raporteze date eronate privind cantitatea de emisii de metan din sectorul hidrocarburilor.

Cu toate acestea, Agenția Internațională a Energiei a transmis că este optimistă cu privire la faptul că noii sateliți lansați pe orbită ar putea contribui la îmbunătățirea monitorizării emisiilor și, astfel, la o transparență mai bună privind scurgerile de metan. La începutul acestei luni, un nou satelit pentru detectarea emisiilor de metan, finanțat de Alphabet (Google) și de Environmental Defense Fund, un ONG de mediu, a intrat pe orbită. Agenția Spațială Europeană monitorizează deja emisiile de metan, dar noul satelit este mai performant și poate acoperi o rază mai mare, scrie Reuters.

Surse: Reuters, AIE

Foto: David Burke | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday