Mai multe companii energetice globale, cum sunt RWE din Germania sau Iberdrola din Spania, au cerut insistent guvernului să reformeze sistemul licitațiilor și să ofere cadre mai atractive, pe fondul creșterii costurilor și a intensificării concurenței.

Astfel, executivul a aprobat un draft de modificări legislative pentru a putea realiza parcuri de energie eoliană offshore în zonele economice exclusive, adică mai departe de coastă decât se întind apele sale teritoriale. 

Reuters explică faptul că zonele economice exclusive sunt acele ape care nu țin de teritoriul țărilor, dar asupra cărora națiunile cu ieșire la mare revendică drepturi de explorare a mineralelor și de pescuit. Licitațiile pentru proiecte în aceste zone vor ține cont de mai multe criterii, cum ar fi condițiile de vânt, adâncimea apei sau apropierea de apele teritoriale. 

Inițial, companiile vor primi aprobări provizorii, care vor deveni oficiale după consultări cu părțile afectate, cum ar fi reprezentanții pescarilor sau transportatorii navali. Executivul își propune să realizeze toate modificările legislative necesare până la finalul lui iunie. Un director din cadrul Ministerului Industriei a declarat că ar putea dura până la zece ani ca primul parc eolian într-o zonă economică exclusivă să fie pus în funcțiune.

Țara are o capacitate de sub 0,5 GW de energie eoliană offsore și își propune să o crească la 10 GW în 2030 și la 45 GW în 2040, în timp ce renunță la combustibilii fosili, inclusiv gazele naturale lichefiate. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday