UPDATE. Vaticanul a clarificat ulterior că prin “steagul alb” Papa nu s-a referit la o eventuală a capitulare a Ucrainei, ci de o încetare a focului care să permită negocieri.

Știrea în forma inițială:

Într-un interviu înregistrat luna trecută de un post de radio elvețian și preluat de Reuters, Papa Francis a declarat că Kievul ar trebui să aibă curajul de a negocia sfârșitul conflictului armat cu Rusia, în contextul unei incapacități de a respinge complet forțele ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Consider că cea mai puternică parte este cea care privește situația din ansamblu, se gândește la oameni și are curajul să ridice steagul alb și să negocieze […]. Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a declarat Suveranul Pontif, adăugând că discuțiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul unor mediatori internaționali.

“Te poți simți rușinat, dar cine poate cunoaște bilanțul morților la sfârșitul războiului? Ar trebui să se negocieze din timp, să se găsească o țară care poate acționa ca un mediator […] Să nu vă fie rușine să negociați, înainte ca lucrurile să se înrăutățească”, a încurajat Papa Francisc, care s-a oferit pe el însuși ca mediator, după amintirea Turciei. Într-o altă parte a aceluiași interviu, vorbind despre războiul dintre Israel și Hamas, Papa Francisc a declarat că “negocierea nu este niciodată o capitulare”.

De altfel, interviul a avut loc cu mult înainte ca președintele turc Recep Tayyip Erdogan să se ofere să găzduiască un summit între Ucraina și Rusia, pentru a pune capăt războiului. Erdogan a făcut această nouă ofertă după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a repetat atunci că, deși își dorește pacea, nu va renunța la niciun teritoriu ucrainean și nici nu va purta discuții de pace cu Moscova până la retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina. 

Deși Papa a mai discutat despre importanța negocierilor în ceea ce privește invazia din Ucraina, este pentru prima dată când acesta folosește termeni precum “steag alb” și “înfrângere”, subliniază Reuters.

Sursă: Reuters

Foto: Wirestock | Dreamstime 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday