Suedia a depus joi documentele aferente, și a devenit oficial membră a Alianței Nord-Atlantice, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Washington, iar luni, la sediul NATO din Bruxelles va avea loc o ceremonie de ridicare a drapelului Suediei alături de cele ale statelor membre.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că țara sa “lasă în urmă două sute de ani de neutralitate și nealiniere militară” și a promis că “se va ridica la înălțimea tuturor așteptărilor, împărtășind sarcinile, responsabilitățile și riscurile ceilorlalți aliați”. Acesta a adăugat că situația de securitate din regiune nu a mai fost atât de sumbră de la cel de-al Doilea Război Mondial iar, prin alăturare, Suedia va oferi dar va și obține, la rândul său, protecție.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a mulțumit Suediei pentru reziliența de care a dat dovadă și a adăugat că, prin alăturarea sa, “alianța defensivă este acum mai puternică și mai amplă decât a fost vreodată […] A fost un drum puțin anevoios, dar am știut din prima zi că vom ajunge aici într-o zi”.

Ratificarea marchează o schimbare istorică în identitatea națională și internațională a Suediei, care, alături de Finlanda, consolidează acum controlul NATO asupra regiunii nordice și a Mării Baltice, care a devenit “o mare a NATO”.

Suedia a solicitat să se alăture alianței defensive în urma invaziei ruse în Ucraina, în anul 2022, însă cererea sa a fost blocată inițial de Turcia și, ulterior, de Ungaria. Turcia a cerut Suediei să ofere la azilul oferit kurzilor și a condiționat aderarea sa de expulzarea a zeci de opozanți politici, considerați de Ankara teroriști. În cele din urmă și-a retras votul negativ, în ianuarie, concomitent, dar fără o legătură oficial recunoscută cu aprobarea SUA pentru livrarea unor aeronave F-16.

La rândul său, Viktor Orban, a amânat ratificarea, pe motive adesea obscure, ceea ce a alimentat acuzațiile că Ungaria face jocul lui Vladimir Putin. Parlamentul Ungariei a votat, în cele din urmă, favorabil, săptămâna trecută. Ratificarea Ungariei a reprezentat ultimul pas înaintea intrării statului nordic în alianță.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday