Satelitul, sub denumirea de MethaneSAT, a fost dezvoltat de către ONG-ul american Fondul pentru Apărarea Mediului (EDF), în parteneriat cu Agenția Spațială din Noua Zeelandă și cu Universitatea Harvard, și a costat 88 de milioane de dolari. A fost lansat cu ajutorul unei rachete dezvoltate de SpaceX, iar scopul principal al acestuia este depistarea companiilor de petrol și gaze care poluează cel mai mult din lume. 

MethaneSAT este un instrument folosit pentru asumarea responsabilității. Sunt sigur că mulți oameni cred că acesta ar putea fi folosit pentru a numi și a face de rușine și companiile care au emisii reduse, iar asta este adevărat. Dar, acesta poate, de asemenea, să ajute la documentarea progresului pe care aceste companii îl fac pentru a-și reduce emisiile, declară vicepreședintele EDF, Mark Brownstein.

Peste 150 de țări și producători mari de petrol și gaze au semnat un angajament global privind reducerea emisiilor de metan, până în 2030, cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020. MethaneSAT ar putea ajuta aceste companii să-și monitorizeze și să-și ajusteze emisiile, mai arată EDF. Datele colectate vor fi analizate de Google, care va crea o hartă ce va evidenția cei mai mari poluatori din lume și care va fi făcută publică. Informațiile vor fi disponibile prin intermediul Google Earth Engine, o platformă de analiză geospațială, gratuită pentru cercetători, organizații non-profit și mass-media.

Metanul este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, având o putere de încălzire de 84 de ori mai mare decât dioxidul de carbon în primii 20 de ani în atmosferă, după care se degradează rapid. Acesta este responsabil pentru 30% din încălzirea globală. Cea mai mare sursă de emisii de metan este agricultura, iar sectorul energetic este a doua cea mai mare sursă, reprezentând 40% din emisiile de metan. Conform cercetătorilor, accelerarea emisiilor de metan reprezintă cea mai mare amenințare pentru menținerea încălzirii globale sub 1,5°C și, totodată, aduce riscuri serioase în privința declanșării catastrofelor climatice.

Primele rezultate al satelitului ar trebui să apară la începutul verii, iar datele complete vor fi disponibile la începutul anului 2025. MethaneSAT ar putea fi folosit în viitor pentru a urmări și metanul provenit din mine, gropile de gunoi sau agricultură, conform cercetătorilor.

Surse alternative: Business InsiderThe Guardian 

Foto: MethaneSAT LLC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday