Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a promis o “investigație rapidă asupra scurgerii foarte grave de informații”, în urma căreia a apărut pe rețelele rusești de socializare o discuție secretă între mai mulți ofițeri germani de rang înalt. Anterior, Bundeswehr (armata germană) a confirmat autenticitatea convorbirii, dar a transmis că fragmente din aceasta ar fi putut fi editate.

Margarita Simonyan, șefa postului de televiziune de stat RT (cunoscut anterior ca Russia Today) a publicat, vineri, pe Telegram ceea ce a descris ca fiind o înregistrare a conversației dintre șeful forțelor aeriene germane, generalul-locotenent Igno Gerhartz, și un alt ofițer german. Pe parcursul înregistrării de 38 de minute, a conversației de pe 19 februarie, se poate auzi cum unul din ei spune că rachetele Taurus ar fi capabile să distrugă un pod, într-o aparentă referire la podul Kerci, care face legătura între peninsula Crimeea anexată în 2014 și partea continentală a Rusiei.

Mai departe, aceștia vorbesc despre cum ofițerii germani ar putea furniza informații legate de țintele rusești, fără a părea că ei sunt direct implicați în război. Totodată, este adus în discuție și faptul că Marea Britanie are câțiva oameni în teren”, care ajută la desfășurarea rachetelor britanice de croazieră Storm Shadow.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a cerut părții germane să ofere prompt” o explicație și a declarat că înregistrarea este dovada că Occidentul desfășoară un război hibrid asupra Rusiei.

Până acum, Germania a refuzat să furnizeze Ucrainei rachete Taurus. La începutul săptămânii, Olaf Scholz a declarat că raza foarte mare de acțiune a proiectilelor, precum și nevoia ca ucrainenii să fie ajutați, ar putea reprezenta o problemă și ar putea fi interpretată ca implicarea directă sau indirectă a Berlinului în război.

Rachetele Taurus sunt capabile să lovească ținte aflate la 500 de kilometri distanță. Spre comparație, proiectilele SCALP (franceze) și Storm Shadow (britanice) deja folosite de ucraineni au o rază de acțiune de 250 de kilometri.

Surse alternative: DW, France24

Foto: Sergey Kohl | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday