Oamenii de știință au analizat nuclee de sedimente marine și au descoperit că ghețarul Thwaites, supranumit Ghețarul Apocalipsei, a început să se topească semnificativ în anii 1940, probabil pe fondul fenomenului climatic El Niño. Acesta este un ciclu natural de încălzire a vremii, care determină temperaturi mai ridicate decât media la suprafața mării pentru câțiva ani, și are o influență majoră asupra vremii de pe glob.

Descoperirea oferă o perspectivă alarmantă asupra viitorului ghețarului. Autorii studiului bănuiesc că manifestarea puternică a fenomenului El Niño din acea perioadă a declanșat topirea rapidă a ghețarului. De atunci, însă, acesta nu a mai reușit să-și refacă masa din cauza impactului tot mai mare al omului și a încălzirii globale generate de emisiile de carbon și de efectul de seră. Ghețarul Thwaites din vestul Antarcticii este cel mai lat din lume și are aproximativ dimensiunea Floridei.

Studiul mai arată că ceea ce se întâmplă în continuare cu Thwaites va avea consecințe la nivel global, deoarece acesta este responsabil deja pentru 4% din creșterea nivelului oceanelor la nivel global. Descompunerea completă a formațiunii ar ridica nivelul mării cu mai mult de 1,5 metri.

Ghețarul joacă, de asemenea, un rol vital în menținerea stabilității stratului de gheață din vestul Antarcticii deoarece, explică cercetătorii, acționează “ca un dop de plută” ce stăvilește întinderea vastă de gheață din jurul său. Colapsul lui Thwaites ar compromite stabilitatea stratului de gheață (care ar ridica nivelul mării cu cel puțin 3 metri) și ar provoca inundații catastrofale la nivel global.

Studiu integral pe CNN

Foto: Steve Allen | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday