Vladimir Putin a zburat, joi, la bordul unui bombardier strategic Tu-160M, denumit de NATO “Blackjacs”, o versiune modernizată a unei aeronave din timpul Războiului Rece. În timpul URSS, în scenariul unui război cu arme nucleare, ar fi fost folosit pentru a livra arme pe distanțe mari.

Televiziunile rusești de stat au difuzat imagini din timpul decolării, de pe pista fabricii din Kazan, care a produs aeronava. Cursa a durat 30 de minute, iar traiectoria a fost secretă, potrivit Interfax. Ulterior, președintele rus a declarat: “Echipamentul este excelent. Este, într-adevăr, de nouă generație. Așa cum i-am spus pilotului, acum voi transmite din nou conducerii Ministerului Apărării că, desigur, aeronava poate fi acceptată în flota Forțelor Armate”, a declarat Vladimir Putin.

TU-160M are nevoie de un echipaj de patru persoane și este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete cu focos nuclear, cu rază scurtă de acțiune. Potrivit Reuters, poate parcurge până la 12 mii de kilometri cu o singură alimentare.

Conform unui contract semnat în 2018, 10 astfel de bombardiere TU-160M modernizate  ar urma să intre în dotarea Forțelor Aeriene rusești până în 2027. Fiecare dcostă aproximativ 163 de milioane de dolari.

Surse alternative: The Telegraph, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday