După ce Bloomberg a anunțat că România și-a informat aliații că intenționează să propună candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO, Reuters și Politico au confirmat din surse proprii informația, chiar dacă nici NATO, nici Cotroceni nu au comentat nimic pe această temă.

Politico arată că “intrarea târzie” în cursă a președintelui român, după ce marile puteri occidentale – SUA, UK, Franța și Germania păreau a fi ajuns la un consens în privința numirii lui Mark Rutte la șefia alianței, riscă să creeze o divizare între aliați, într-un moment în care este nevoie de coeziune. “Mai există circa zece țări indecise, între care și cele de pe flancul estic, care au preocupări strategice comune cu ale României (se tem de Rusia). Însă, lor le va fi greu să-l conteste în mod deschis pe Rutte, preferat de Joe Biden”, scrie Politico.

Dar, mai subliniază Politico, țările din Europa de Est sunt deranjate de faptul că Rutte nu a exprimat nicio poziție referitoare la amenințarea Rusiei. Un diplomat de rang înalt, dintr-o țară est-europeană, s-a întrebat “cum are de gând Mark Rutte să se ocupe de Rusia?” Tot el a adus în discuție faptul că Olanda nu a reușit să aloce 2% din PIB pentru apărare, în timpul mandatelor de premier ale lui Rutte, ceea ce este o problemă în perspectiva unei eventuale reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, chiar dacă relațiile dintre Trump și Rutte au fost în trecut bune. 

Întregii situații i se adaugă resentimentele românilor față de Olanda, care a blocat mult timp integrarea României în spațiul Schengen. 

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday