Înaintarea în vârstă este un proces natural care nu poate fi oprit și nici inversat, oricât de mult ne-am dori acest lucru. Ne uităm, de multe ori, greșit la felul în care evoluăm. Ne întristează trecerea rapidă a anilor și acceptăm cu greu schimbările pe care le observăm la noi. Chiar și atunci când începem să ne gândim cum putem aborda înaintarea în vârstă într-un mod sănătos, o facem prea târziu.

Specialiștii în medicina longevității recomandă să acordăm atenție felului în care înaintăm în vârstă încă de când suntem tinere (30-40 de ani), și să ne dorim o creștere nu doar a duratei de viață, ci și a calității acesteia, care se poate obține doar printr-o stare de sănătate bună.

Conf. Univ. Dr. Ana Capisizu, medic primar geriatrie și gerontologie, și coordonatorul Centrului de longevitate din Policlinica Floreasca, a remarcat un trend pozitiv cu șanse de îmbunătățire în următorii ani, privind felul în care generațiile tinere se raportează la ideea de longevitate: “Tinerele au devenit mai informate în privința stilului de viață, a importanței alimentației, a mișcării regulate și somnului, pentru sănătatea lor imediată, dar și pentru cea de lungă durată. Au citit despre cauze care determină apariția unor boli odată cu trecerea anilor și sunt deschise la a discuta despre cum să le prevină sau să le țină sub control“.

Cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru o înaintare în vârstă echilibrată sunt diminuarea factorilor care accelerează acest proces și atenția acordată semnalelor pe care ni le transmite organismul.

Factorii responsabili de accelerarea gradului de îmbătrânire pot fi interni, și se referă la procesul degenerativ al funcțiilor și capacităților fiziologice ale organismului și externi, printre care se numără poluarea, stresul, alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa somnului sau expunerea ridicată la radiațiile soarelui“, adaugă Conf. Univ. Dr. Ana Capisizu.

Cu siguranță nu putem elimina acești factori, însă putem face eforturi pentru a le limita efectul asupra sănătății noastre. După ce am realizat acest lucru, următorul pas este și mai simplu – trebuie să ne ascultăm corpul. Atenția acordată simptomelor pe care organismul nostru ni le transmite, chiar și cele cu un debut aparent inofensiv, ne oferă timp valoros de a trata preventiv o afecțiune.

Dr. Diana Gheorghiu, medic primar obstetrică – ginecologie a constatat faptul că în continuare, în cabinetul de ginecologie, pacientele se prezintă pentru a trata o problemă deja existentă, și nu pentru o examinare ginecologică de prevenție.

Vizitele regulate la medicul ginecolog pentru femeile preocupate de o înaintare în vârstă sănătoasă sunt importante din 2 motive, menționează Dr. Diana Gheorghiu:

Primul motiv este diagnosticarea precoce, în stadii incipiente, a unor afecțiuni grave cum sunt tipurile de cancer. Al doilea motiv este monitorizarea atentă a modificărilor vulvei, vaginului și aparatului urinar inferior specifice menopauzei și scăderii secreției de estrogen. Femeile care ating vârsta menopauzei trebuie să discute fără rețineri despre schimbările prin care trece organismul lor cu medicul ginecolog. Există tratamente specifice (hormonale sau nonhormonale), care sunt gândite pentru a restabili nivelul de funcționare a organismului, pentru o viață cât mai activă.”

Pe lângă investigațiile care nu trebuie să lipsească din rutina femeilor (consultul ginecologic, ecografia transvaginală, examenul Babeș Papanicolau, examenul de secreție anual), după vârsta de 30 de ani, se recomandă ecografia de sân, iar după ce ating vârsta de 40 de ani, femeile trebuie să aibă în vedere efectuarea unei mamografii o dată la 2 ani“, completează Dr. Diana Gheorghiu.

În același timp, responsabilitatea pe care o avem pentru sănătatea noastră înseamnă să aflăm, în mod frecvent, pe ce resurse se bazează organismul nostru, iar acest lucru se poate analiza în baza anumitor teste:

  • Testul nutrigenetic – care poate determina mutațiile genetice, calitatea sistemelor antioxidante, riscurile bolilor degenerative, metabolice sau cerebrale;
  • Testarea epigenetică a vârstei biologice – care constă în calcularea vârstei biologice, măsurarea modificărilor genetice induse de înaintarea în vârstă și aflarea gradului de uzură al organismului;
  • Măsurarea elasticității arterelor;
  • Evaluarea neuroimagistică;
  • Biomarkerii umorali.

Datele pe care le obținem în urma acestor teste medicale ne ajută să stabilim ritmul de îmbătrânire al pacientei, iar apoi să dezvoltăm un plan personalizat de intervenții medicale“, concluzionează Conf. Univ. Dr. Ana Capisizu.

Centrul de longevitate din Policlinica Floreasca, parte din Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, este locul unde pacientele găsesc răspunsuri și suportul necesar pentru o înaintare în vârstă cât mai controlată. Analizele și testele medicale sunt realizate printr-o abordare multi-disciplinară, cu un diagnostic întotdeauna personalizat pe nevoile fiecărei persoane în parte.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday