Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a comentat că aceasta este dovada unui comportament tot mai agresiv al Moscovei, pe măsură ce Ucraina se străduiește să să progreseze pe front.

Oficialul a dat, în cadrul unui interviu, exemplul concret al unui incident de acest fel care s-a petrecut în urmă cu o lună. Astfel, a relatat că “controlorii ruși de trafic aerian au amenințat că vor fi doborâte avioanele franceze care patrulau într-o zonă internațională liberă, deasupra Mării Neagre.”

După declarație, un purtător de cuvânt al Armatei Franceze, colonelul Pierre Gaudillière, a declarat că ministrul se referea la un incident care a avut loc, de fapt, la jumătatea lunii noiembrie și care a implicat unul dintre avioanele AWACS, folosite de Franța în operațiunile de supraveghere. Gaudillière a descris incidentul ca fiind fără precedent, în această regiune.

Ministrul a subliniat că modul în care se comportă Rusia acum “nu are nicio legătură cu ceea ce făcea în 2022 și cu atât mai puțin cu ceea ce făcea înainte să invadeze Ucraina”. Acesta a adăugat că singura explicație pentru schimbarea de atitudine a Moscovei poate fi legată de dificultățile pe care le întâmpină pe front. De asemenea, a comentat că poziția Moscovei, din ce în ce mai agresivă, aduce tot mai mult aminte de comportamentul fostei Uniuni Sovietice, din timpul Războiului Rece. Lecornu a spus și că, recent, o navă de război rusă a ancorat în Baie de Seine, în nordul Franței, la marginea apelor teritoriale, mișcarea având rolul de a “intimida” Franța.

Operațiunile de patrulare ale francezilor pe flancul estic al NATO fac parte din efortul comun al aliaților de a supraveghea zona, început după ce Rusia a invadat Ucraina. Avioanele franceze pot monitoriza atât Peninsula Crimeea cât și lansările de rachete, bombardamentele aeriene și alte acțiuni întreprinse în cadrul războiului din Ucraina. 

Surse: AP News, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday