Credem că acest sezon al uraganelor va fi intens, deoarece nu există factori care să se opună unui astfel de sezon. Vom avea probabil un ocean anormal de cald și ne vom confrunta cu fenomenul La Niña în vârful sezonului uraganelor – toate lucrurile pe care nu le vrei dacă vorbim despre mai puțin furturi în Atlantic”, a declarat pentru CNN Brian McNoldy, cercetător la Universitatea din Miami. 

Temperaturile ridicate ale apei din oceane oferă condițiile favorabile nu doar formării furtunilor, ci și intensificării acestora. La începutul acestei luni, temperaturile de la suprafața apei din Oceanul Atlantic de Nord au atins un nivel record pentru februarie – cu un grad Celsius peste media obișnuită și aproape de temperatura specifică lunii iunie. 

Temperaturile oceanelor sunt, la începutul acestui an, chiar mai ridicate decât în perioada similară din 2023, inclusiv în Atlantic, iar, de acum încolo, vor continua să urce, atingând cel mai probabil maximul la începutul toamnei, când sezonul uraganelor este, de asemenea, la apogeu. 

Dincolo de temperaturile record fenomenul climatic La Niña are tendința de a amplifica sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic. Experții spun că este nevoie de timp pentru ca influența fenomenului La Niña să se propage în Atlantic. Totuși, cu cât fenomenul se manifestă mai devreme, cu atât mai repede va influența sezonul uraganelor: Dacă nu vrem un sezon activ de uragane, ar trebui ca La Niña să înceapă cât mai târziu posibil”, a mai explicat Brian McNoldy.

Meteorologii de la Centrul de prognoză climatică al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA) spun că sunt șanse ca fenomenul climatic să înceapă să se manifeste chiar din vară, însă cel mai probabil acesta va apărea în toamnă. Sezoanele 2010 și 2005 au fost două dintre cele mai active de până acum și au adus uragane devastatoare precum Katrina, Rita și Irene. Ambele s-au creat în condiții climatice neutre sau specifice La Niña, dar rezultatele similare și acum nu sunt garantate, deoarece temperaturile sunt mult mai ridicate decât în orice alt al înregistrat recent, a declarat Phil Klotzbach, un cercetător la Universitatea Colorado, SUA.

Experții explică însă că un sezon activ nu este același lucru cu un sezon “de impact”. Multe dintre uraganele de anul trecut nu au lovit zone de uscat sau zone populate. Totuși subliniază că șansele cresc odată cu numărul furtunilor. Cu cât arunci mai multe săgeți în direcția unei ținte, cu atât este mai probabil ca una să atingă punctul vizat. Așadar, atunci când apar mai multe furtuni, devine din ce în ce mai probabil ca unele dintre acestea să lovească zone de uscat, a explicat Klotzbach.

Sursa: CNN

Sursa foto: Zenobillis Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday