Armata Rusă a avansat circa 8,6 kilometri în adâncime, la nord de orașul Donețk, ocupând complet Avdiivka și coontinuând apoi să avanseze dincolo de limitele orașului ucrainean, distrus. Este cea mai importantă cucerire teritorială de după căderea Bakhmut, în mai 2023.

ISW analizează comentariile mai multor bloggeri militari ruși, care susțin că ucrainenii nu au pregătit poziții defensive serioase dincolo de Avdiivka, iar retragerea acestora “dezorganizați și în panică” ar crea condițiile unui colaps al frontului în acest sector, care ar permite Armatei Ruse să ocupe tot Donbasul. ISW arată că “imaginile disponibile, pe care ISW nu le va prezenta sau nu le va descrie mai detaliat în acest moment pentru a menține securitatea operațională ucraineană, nu susțin afirmațiile conform cărora forțele ucrainene nu au poziții defensive pregătite la vest de Avdiivka. Comandamentul ucrainean a trimis recent noi unități pe frontul Avdiivka pentru a contraataca forțele ruse și pentru a oferi un coridor de evacuare pentru unitățile ucrainene în retragere din Avdiivka. Aceste unități nou angajate sunt probabil capabile să stabilească și să mențină poziții de apărare împotriva forțelor ruse, degradate de atacurile asupra orașului, la vest de Avdiivka. Forțele ruse, care au suferit pierderi mari de personal și echipamente la capturarea Avdiivka, vor culmina probabil atunci când vor întâlni cu unități ucrainene relativ mai proaspete care au în poziții defensive pregătite”, arată ISW în analiza sa zilnică a frontului.

Institutul mai arată că rușii au profitat de întârzierile în livrările de muniții occidentale pentru a lansa “operațiuni ofensive de oportunitate” de-a lungul mai multor sectoare și axe ale frontului. Sunt cel puțin trei eforturi ofensive în desfășurare, la acest moment — de-a lungul graniței dintre regiunile Harkov-Lugansk (Frontul de Est), pe Axa Avdiivka (Donbas) și lângă Robotnîie spre Orihiv (Frontul de Sud). În weekend, Comandamentul Ucrainean a raportat că a respins ofensiva rusească pe această ultimă axă din regiunea Zaporijie, dar, anterior, ISW evaluase că Armata Rusă a concentrat aici circa 50 de mii de soldați, o forță comparabilă cu cea din Donbas, care a reușit în cele din urmă să cucerească Avdiivka.

“Aceste eforturi ofensive rusești vor împiedica, probabil, forțele ucrainene să pregătească personalul și resursele militare pentru reînnoirea operațiunilor contraofensive, subliniind dezavantajele operaționale pe care Ucraina le va suferi dacă pur și simplu se va îngropa în tranșee încercând doar să se apere pentru restul anului 2024, așa cum susțin unele state și analiști occidentali”, mai arată ISW.

Sursă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday