Un raport publicat de The Guardian arată că mai multe țări contribuie la producția gazelor cu efect de seră, extrem de poluate și care îngreunează eforturile de limitare a poluării, prin gropile de gunoi prost gestionate. În perioada 2019 – 2023 au avut loc 1.256 de evenimente superemițătoare de metan, în Pakistan, India, Bangladesh, Argentina, Uzbekistan și Spania.

Deșeurile organice prezente în gropile de gunoi, precum resturile de alimente, lemnul, cartonul, hârtia, emit metan pe măsură ce se descompun în absența oxigenului. Metanul este de 86 de ori mai poluant decât dioxidul de carbon. Deșeurile în descompunere sunt responsabile pentru 20% din totalul emisiilor de metan produse de oameni, ceea ce reprezintă o adevărată amenințare la adresa obiectivelor de mediu pe care statele și le-au asumat.

Experții estimează că, până în 2050, pe măsură ce populația urbană crește, cantitatea de metan emisă se va dubla, iar șansele de a evita o catastrofă climatică scad dramatic.  Oamenii de știință consultați de The Guardian subliniază că situația ar putea fi rezolvată fie prin reducerea deșeurilor organice din gropile de gunoi, fie prin captarea metanului emis de acestea. De altfel, măsura din urmă are potențialul de a fi chiar profitabilă, dacă metanul este captat și ulterior utilizat ca combustibil. 

Emisiile de metan s-au accelerat din 2007 și sunt responsabile pentru o treime din încălzirea globală, care provoacă criza climatică din prezent. Experții subliniază că singura modalitate prin care poate fi atins obiectivul climatic de a păstra creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial este prin oprirea emisiilor de metan.

Deșeurile în descompunere sunt responsabile pentru aproximativ 20% din emisiile de metan cauzate de om. Operațiunile cu combustibili fosili cauzează 40% din emisii, iar, potrivit The Guardian, au existat peste 1.000 de evenimente superemițătoare de la site-urile de petrol, gaze și cărbune, numai în 2022. Vitele și câmpurile de orez provoacă restul de 40% din emisii.

Multe state dezvoltate se confruntă cu probleme legate de emisiile generate de gropile de gunoi, sectorul fiind unul în care s-a investit destul de puțin. Lipsa acțiunilor concrete în acest domeniu este legată, conform The Guardian, de profitabilitate. Problema a fost tratată ca marginală inclusiv de autoritățile locale ale statelor, care au preferat să investească în alte domenii.

Raport integral The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday