Locuitorii din Rafah au raportat că două moschei și mai multe case au fost lovite în atacurile aeronavelor și tancurilor israeliene, care au durat mai mult de o oră și au produs o panică generalizată. Inclusiv navele din Mediterană au bombardat Rafah, iar gruparea Hamas a denunțat atacul israelian ca fiind “un alt episod al războiului genocidar” al Israelului, care ar încerca strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza.

Serviciile de securitate israeliene au transmis că au eliberat, în timpul raidului de luni dimineață din Rafah, doi ostatici, ambii cu cetățenie argentiniano-israeliană, de 60 și respectiv 70 de ani. Cei doi au fost capturați în timpul atacurilor grupării teroriste Hamas de la 7 octombrie, alături de alte trei rude care au fost eliberate în noiembrie.

Duminică, președintele american Joe Biden l-a sfătuit pe premierul israelian Netanyahu să nu lanseze o operațiune militară în Rafah fără a avea un plan care să asigure protecția civililor care se adăpostesc acolo. Luni, Curtea de Apel de la Haga a blocat exportul de componente pentru aeronavele F-35 israeliene din depozitele americane aflate pe teritoriul Olandei.

În ciuda avertismentelor tot mai numeroase din partea agențiilor umanitare și a comunității internaționale, Netanyahu și-a reiterat intenția de a extinde operațiunea militară, arătând că doar o presiune militară continuă, până la victoria totală, va duce la eliberarea tuturor ostaticilor israelieni”. Deși premierul nu a oferit detalii sau un calendar privind o invazie terestră în Rafah, a numit orașul “ultimul bastion al Hamas”. 

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday