Potrivit CNN, care a monitorizat și geolocalizat mai multe conturi de TikTok ale unor nepalezi din Rusia, până la 15.000 de oameni veniți din Nepal, una dintre cele mai sărace țări din lume, sunt acum înrolați în Armata Rusă, pentru războiul din Ucraina. Oficial, guvernul din Nepal, care a interzis emigrarea cetățenilor săi în Rusia, susține că ar fi vorba doar de 2-300 de oameni.

Dar anual intră pe piața muncii din Nepal circa 400 de mii de oameni, care nu găsesc de lucru și sunt nevoiți să emigreze pentru a putea supraviețui. Ei ajung în Rusia prin Emiratele Arabe sau prin India, iar acolo li se oferă un salariu de 2.000 de dolari pe lună și un proces accelerat pentru obținerea unui pașaport rusesc.

Ministerul rus de externe nu a răspuns întrebărilor CNN cu privire la numărul de nepalezi recrutați de armata rusă și câți dintre ei au murit până acum, dar se știe sigur că Ucraina a capturat patru soldați ruși de origine nepaleză.

O politiciană din Nepal spune că aproximativ 2.000 de familii au abordat-o în ultimele săptămâni cerând ajutor pentru că au pierdut contactul cu cei plecați în Rusia, fie pentru a-i aduce acasă, după ce aceștia au fost înrolați și trimiși pe front.

Un soldat nepalez din Rusia, care a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că a fost antrenat cu lansatoare de rachete, bombe, mitraliere, drone și tancuri. El a spus că a avut colegi afgani, indieni, congolezi și egipteni. Mulți dintre ei nici nu vorbesc limba rusă și se înțeleg greu cu instructorii și comandanții militari, cel mai des în engleză. De altfel, a mai arătat nepalezul, bariera lingvistică joacă un rol important în moartea multor nepalezi din prima linie a frontului, unde, spune el, Rusia îi folosește pe post de “carne de tun”: “Nepalezii și alți luptători străini sunt cei care luptă de fapt în zonele de război. Rușii se poziționează la câteva sute de metri în spate ca suport. Unii dintre prietenii mei au fost maltratați de comandantul rus, atunci când au încercat să protesteze față de această situație“, a povestit unul dintre cei care a reușit să se întoarcă din Rusia în Nepal.

 

 

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday