Negociatorii celor două ramuri legislative ale UE au anunțat sâmbătă un acord pe textul final al noului Pact de Stabilitate și Dezvoltare, menit să stimuleze investițiile, dar cu menținera cheltuielilor bugetare sub control. Creat la sfârșitul anilor 1990, pactul actual limitează datoria țărilor la 60% din PIB, iar deficitul bugetar la 3%, limite deseori depășite de statele membre UE.

Deși acestea vor fi menținute, Pactul recunoaște posibilitatea revenirii în ținte într-o perioadă mai îndelungată de timp, în condițiile în care țările se confruntă cu situații noi create de război sau de tranziția ecologică, ce implică investiții majore de infrastructură, inclusiv pentru industria de armament. Pactul fusese oricum suspendat în timpul pandemiei, dar mai multe țări, inclusiv România, nu au mai reușit să revină la țintele de deficit bugetar. România le depășise oricum înainte de pandemie.

Noile reguli au fost negociate timp de doi ani, puncte divergente de opinie existând între Germania și alte țări, precum Franța și Italia, care au cerut mai multă flexibilitate.

“Noile reguli vor permite țărilor UE să investească în domeniile care le avantajează cel mai mult pe fiecare, consolidându-și în același timp finanțele publice. Aceasta este calea noastră comună de creștere”, a scris pe Twitter Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Reformele vor fi adoptate oficial după ce va fi votat și de Parlamentul European, iar noul Pact va intra în vigoare din 2025.

Sursă alternativă: France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday