Fuziunea nucleară presupune replicarea proceselor de pe suprafața Soarelui și celorlalte stele. Cercetătorii și inginerii lucrează de zeci de ani pentru a stăpâni acest proces extrem de complex pe Pământ și, dacă vor reuși, ar putea genera cantități uriașe de energie curată, întrucât pe parcursul său nu se elimină dioxid de carbon și este nevoie de aport minuscul de combustibil. 

Joint European Torus (JET) este numele dat proiectului și dispozitivului folosit pentru realizarea și menținerea fuziunii nucleare. Proiectul a fost realizat în cadrul Universității Oxford, iar în timpul experimentului actual, oamenii de știință au menținut o reacție de fuziune nucleară timp de cinci secunde, în urma căreia a fost generată o cantitate-record de energie, 69 MJ (megajouli), folosind doar 0,2 miligrame de combustibil. Această realizare reprezintă un pas înainte către obținerea unei surse nelimitate de energie curată. 

Concret, echipa a alimentat JET cu deuteriu și tritiu (variante de hidrogen) și a ridicat temperatura la 150 de milioane de grade Celsius, adică de peste zece ori mai mult decât în interiorul Soarelui. Această căldură extremă forțează deuteriul și tritiul să fuzioneze și să formeze heliu, procedeu în urma căruia sunt eliberate cantități enorme de căldură, în cazul de față 69 MJ. Dispozitivul are pereți magnetici puternici care rețin plasma, iar căldura obținută este apoi valorificată și folosită pentru a produce electricitate.

Experimentul este ultimul de acest fel pentru JET, care a funcționat timp de peste 40 de ani. Ultimul său exercițiu – și noul record – reprezintă o veste promițătoare pentru proiectele de fuziune mai noi, precum ITER, cel mai mare dispozitiv de acest gen din lume, dar și DEMO, care va veni în urma lui ITER, cu scopul de a produce o cantitate mai mare de energie.

Deși energia generată de fuziunea nucleară ar fi de mare ajutor în contextul crizei climatice, oamenii de știință avertizează că va fi nevoie de mulți ani pentru a putea fi comercializată. Din acest motiv, specialiștii explică faptul că, până în momentul în care va fi complet dezvoltată, va trece prea mult timp pentru a mai fi folosită ca instrument principal în abordarea și limitarea schimbările climatice.

Sursă: CNN

Sursa Foto: UK Atomic Energy Authority

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday