Studiul, care a fost publicat în revista științifică Nature Geoscience, arată că o parte a calotei glaciare s-a subțiat brusc cu 450 de metri pe parcursul a 200 de ani, la sfârșitul ultimei ere glaciare. Autorii cercetării spun că este prima dată când se observă în mod clar o topire atât de rapidă a gheții din Antarctica.

Descoperirea indică faptul că o nouă topire accelerată a stratului de gheață ar putea avea consecințe catastrofale pentru creșterea nivelului mării, la nivel global. Calota Antarcticii de Vest conține suficientă apă pentru a ridica nivelul mării cu aproximativ cinci metri, ceea ce ar provoca inundații devastatoare în toată lumea, în special în orașele de pe coastă.

Pentru realizarea cercetării a fost analizat un miez de gheață extras încă din 2019, într-un proces minuțios care a implicat forarea constantă timp de 40 de zile. Miezul a fost secționat și trimis cu avionul în Marea Britanie. Ulterior, oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge și British Antarctic Survey au măsurat izotopii de apă, care oferă informații despre temperatura din trecut, și au măsurat presiunea bulelor de aer prinse în gheață. 

Cercetătorii au dezvăluit că au repetat analizele, crezând că au făcut o greșeală când au determinat cât de repede s-a topit gheața. Conform acestora, calota glaciară a Antarcticii de Vest este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice, deoarece se află sub nivelul mării și este înclinată în jos. Apa caldă care ajunge pe dedesubt topește rapid stratul de gheață, iar procesul nu poate fi oprit. Noile date ajută la îmbunătățirea acurateței modelelor folosite pentru prezicerea modului în care calota de gheață reacționează la încălzirea globală.

Unul dintre autorii studiului a explicat că datele nu sunt surprinzătoare și că ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt mii de ani nu poate fi un exemplu direct pentru situația actuală, întrucât clima era complet diferită. A recunoscut însă că reprezintă un exemplu pentru modul în care calota de gheață se poate prăbuși pe cel mai izolat continent al Pământului, cu implicații la nivel mondial.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday