Publicațiile americane consideră că, după cele două ore de audieri, judecătorii de la Curtea Supremă a SUA au părut sceptici cu privire la păstrarea deciziei Curții Supreme din Colorado de a-l scoate pe Trump de pe buletinele de vot ale statului, în temeiul unei clauze constituționale din 1868, care interzice acest lucru celor care s-au implicat într-o insurecție.

Derek Muller, expert în drept electoral, a declarat pentru CNN că cei nouă judecători (dintre care trei sunt numiți chiar de Trump pe vremea când era președinte), vor decide cel mai probabil să-l pună din nou pe Donald Trump pe buletinul de vot din Colorado. “Judecătorii păreau îngrijorați de faptul că un stat ar putea afecta întregul proces de alegeri prezidențiale și că trebuie să existe unele îndrumări din partea Congresului înainte de a putea fi luată o astfel de măsură extraordinară. Curtea părea înclinată să lase procesul politic să se desfășoare“, a spus Muller.

The New York Times explică faptul că, de obicei, Curtea Supremă are nevoie de aproximativ trei luni de la audieri pentru a emite o decizie, dar cazul acesta este unul special. Tot procesul s-a desfășurat rapid, deoarece alegătorii americani trebuie să afle cât mai curând dacă numele fostului președinte Trump se poate afla pe buletinele de vot din Colorado. Avocații lui Trump au cerut o soluție promptă.

De asemenea, și avocații din Colorado care au contestat eligibilitatea lui Trump au cerut instanței să se pronunțe până duminică, adică cu o zi înainte ca statul să înceapă expedierea buletinele pentru alegerile primare. Termenul-limită pare nerealist, dar instanța ar putea să acționeze înainte de “Super-Marțea” din 5 martie, când în Colorado și alte 14 state vor avea loc alegerile primare.

Surse alternative: CNN, The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday