Astăzi, cei nouă judecători de la Curtea Supremă vor începe audierile într-un caz cu implicații critice pentru alegerile prezidențiale de anul acesta. Magistrații vor analiza decizia Curții Supreme din Colorado, care a stabilit că Donald Trump nu poate candida la alegerile prezidențiale, în temeiul unei clauze constituționale din 1868, care interzice acest lucru celor care s-au implicat într-o insurecție. Până la începutul săptămânii viitoare, Curtea Supremă trebuie să decidă dacă va accepta un alt recurs al fostului președinte american, care contestă decizia unei curți federale de apel care a decis că nu beneficiază de imunitate și poate fi urmărit penal pentru încercarea de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020. 

Cele două cazuri extrem de semnificative și încărcate din punct de vedere politic pot atrage și mai mult Curtea Supremă în alegerile prezidențiale, chiar mai mult decât în anul 2000, când instanța a decis că alegerile au fost câștigate de George W. Bush, în detrimentul vicepreședintelui Al Gore.

CNN scrie că deciziile de acum pot avea implicații mai puternice și de mai lungă durată decât cea de acum aproape 25 de ani. Și, având în vedere refuzul lui Donald Trump de a accepta regulile și rezultatele alegerilor, nimeni va fi surprins dacă instanța supremă va fi târâtă și mai mult în procesul electoral.

Ideea că Curtea Supremă a fost mai presus de politică este considerată ciudată de mult timp, scrie CNN, având în vedere deciziile pe probleme sensibile pe care le-a luat de-a rândul a generații, referitoare la sclavie, dreptul la vot, drepturi civile, desegregare, căsătorii interrasiale și între persoane de același sex, îngrijire medicală și avortul. Însă, niciun președinte recent nu a mers mai departe decât Donald Trump, care a îndrăznit să spulbere ideea că judecătorii “sunt obligați să urmărească o chemare mai înaltă decât politica partizană”, anume conservarea statului de drept.

Donald Trump, de patru ori acuzat penal, își propune în mod repetat să discrediteze instituțiile care îl pot trage la răspundere, îi pot restrânge puterea sau îi pot contrazice teoriile conspirației. “Când Donald Trump pierde alegeri, susține că sunt trucate. Atunci când presa raportează adevărul, el le descrie ca fiind «știri false». Când este investigat, susține că este «o vânătoare de vrăjitoare». Când este acuzat, Trump avertizează că marele juriu este părtinitor; când pierde un caz, el condamnă întregul sistem judiciar ca fiind corupt. Mantra victimizării se află acum în centrul unei campanii prezidențiale bazată pe percepția că este persecutat politic și îi motivează hotărârea de a dedica un al doilea mandat răzbunării”, mai arată CNN.

Analiza integrală CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday