Potrivit sistemului european Copernicus, temperatura medie globală a fost, în ianuarie 2024, cu +1,52 grade Celsius peste mediile specifice din perioada preindustrială. Ianuarie este a opta lună consecutivă în care recordul lunar a fost depăşit.
Cercetătorii spun că valuri extreme de căldură care se manifestă chiar și în lunile de iarnă sunt în mare parte rezultatul activității umane – arderea petrolului, a gazelor și a cărbunelui, dar și defrișările în masă. Această tendință a fost amplificată de factori naturali, în special de fenomenul meteorologic ciclic El Nino, care este așteptat să mai dureze cel puțin până în această primăvară.
Cel mai călduros an din istorie, 2023, a fost urmat de cea mai călduroasă lună ianuarie de până acum, iar multe regiuni din emisfera nordică trec acum prin valuri de căldură care ar fi mai normale pentru lunile de vară. De asemenea, oamenii de știință din domeniul maritim sunt surprinși de temperaturile ridicate de la suprafața oceanelor. Urmând această tendință, Administrația americană Oceanică și Atmosferică a transmis că există o șansă de aproximativ 33% ca anul acesta să fie chiar mai călduros decât 2023, iar cu cât temperatura globală este mai ridicată, cu atât crește riscul producerii incendiilor și inundațiilor.
Cel mai recent exemplu este Chile, care trece acum prin cele mai dezastruoase incendii de vegetație din istoria sa, soldate cu peste 120 de victime. Acestea au urmat unei perioade de secetă severă, care a caracterizat ultimii ani. În acest timp SUA se confruntă cu inundații diluviene, iar Europa se confruntă cu temperaturi de până la 30 de grade în sud și zăpezi în Marea Britanie.
“Alimentată de fenomenele meteorologice și climatice extreme, frecvența dezastrelor naturale a crescut dramatic în ultimii ani. Ne confruntăm, în unele regiuni ale lumii, cu dezastre naturale pentru care nu suntem pregătiți și este puțin probabil că vom putea să ne adaptăm pe deplin la ele” a declarat Raul Cordero, profesor de climă la Universitatea din Groningen (Olanda) și Universitatea din Santiago (Spania).
Richard Betts, din cadrul Agenție de Meteorologie din Marea Britanie, a precizat că multe fenomene extreme (valuri îndelungate de căldură, cantități din ce în ce mai mari de precipitații, secete mai severe, incendii mai frecvente) au crescut în intensitate din cauza schimbărilor climatice provocate de om: “Încă mai putem limita gradul de agravare a fenomenelor extreme, dacă reducem urgent emisiile de gaze cu efecte de seră până la zero. Având în vedere că emisiile continuă să crească, este greu să nu fim din ce în ce mai îngrijorați cu privire la modul în care vom face față la ceea ce va urma”.
De asemenea, Francesca Guglielmo, una dintre cercetătorii principali ai serviciului Copernicus, a declarat că anul 2024 a început în același mod în care 2023 s-a încheiat, mai exact “cu temperaturi excepțional de ridicate și multe evenimente extreme”, iar oamenii de știință iau acum în considerare riscuri care au fost de neconceput până de curând.
Sursă: The Guardian
Foto: Toa555 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.