În ultimii doi ani, sute de mii de angajați din domeniul tehnologiei au fost dați afară, într-un aparent val de concedieri nesfârșite care a bulversat percepția despre Silicon Valley, “cartierul” giganților din industria tech. Doar anul trecut, marile companii au renunțat la peste 260 de mii de angajați, iar principalul motiv invocat a fost “supraangajarea” din timpul pandemiei, apoi creșterea dobânzilor, care a încetinit investițiile. 

Analiștii de la The Washington Post atrag atenția că fenomenul continuă și în acest an, în ciuda faptului că dobânzile s-au stabilizat, iar în economia americană sunt create sute de mii de noi locuri de muncă – 353 de mii numai în ianuarie. Dar concedierile nu par să înceteze. Cel mai recent, PayPal și Snap au anunțat că renunță la câte 5%, respectiv 10% din forța lor de muncă. Tăierile de personal vin la presiunea investitorilor, care determină companiile să-și îmbunătățească rezultatele financiare.

În acest nou context, concedierile nu mai sunt văzute ca un semn de slăbiciune, iar directorii caută noi strategii de a obține profituri mari, cu lucrători mai puțini. Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, explică faptul că acesta este modul în care funcționează capitalismul american. Este nemilos când vine vorba de lupta pentru profitabilitate și crearea de bogăție. Sistemul reorientează rapid sursele dintr-un loc în altul”. 

În plus, inflația și îngrijorările legate de economia americană, din ultimii doi ani, au determinat ca vânzările de produse software și cloud pentru întreprinderi să scadă, a subliniat un analist în domeniul tehnologiei: Dacă ne uităm la datele pentru acest an, se pare că lucrurile nu se înrăutățesc, dar nici nu se îmbunătățesc, a completat Gil Luria. 

Pentru că nu mai pot atinge veniturile din vânzări înregistrate în pandemie, directorii reduc cheltuielile și angajările pe poziții bine plătite. Această strategie pare că funcționează – dacă în 2022, indicele bursier Nasdaq Composite, dominat de companiile din domeniul tehnologiei, a pierdut o treime din valoarea sa, dar a urcat cu 43% în 2023. 

În rândul angajaților, puterea pe care credeau că o au, în privința schimbării locurilor de muncă sau a negocierii unui salariu mai mare, s-a diminuat. Pentru mulți dintre ei, strălucirea că industria tech oferă beneficii și șansa de a cumpăra acțiuni profitabile s-a estompat. Lucrătorii din domeniu sunt expuși, de ceva timp, și la potențialul ca inteligența artificială să înceapă să îi înlocuiască, încheie publicația americană.

Analiza integrală pe The Washington Post

Susra Foto: Andrii Yalanskyi / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday