Helle Thorning-Schmidt, fost prim-ministru al Danemarcei, în prezent copreședinte al Consiliului de Supraveghere al Meta, face un apel la schimbarea simplă și rapidă a regulilor după care funcționează rețelele sociale, arătând că acestea “au devenit forumuri pentru semănarea dezinformarii și a incitării la violență, iar riscurile sunt amplificate de inteligența artificială”.

Doamna Thorning-Schmidt arată că, în 2024, jumătate din populația globală se va îndrepta către urne, iar “dacă nu suntem atenți, anul care bate recordurile electorale poate frânge democraţia”.

“Chiar săptămâna trecută, X a fost nevoit să blocheze căutările cu Taylor Swift după ce imagini explicite generate de AI au circulat pe platformă. Politicienii americani au cerut acum măsuri urgente pentru a incrimina crearea de imagini deepfake. Dar, în timp ce ne concentrăm asupra problemelor cauzate de noile tehnologii, companiile tehnologice riscă să treacă cu vederea conținutul care este modificat folosind chiar instrumente mai rudimentare.

Luni, Consiliul de Supraveghere, care ia decizii independente cu privire la conținutul de pe Facebook și Instagram, a publicat o decizie importantă privind un conținut video editat care părea să arate că președintele american Joe Biden atinge în mod nepotrivit pieptul nepoatei sale adulte. Am constatat că postarea nu a încălcat politica actuală a Meta privind clipurile manipulate, în parte pentru că nu a fost generată de AI, iar modificarea videoclipului era evidentă.

Cu toate acestea, am constatat, de asemenea, că această politică nu are sens. Interzice videoclipurile modificate care arată oameni spunând lucruri pe care nu le-au spus, dar nu interzice postările care prezintă o persoană făcând ceva ce nu a făcut. Regulile se aplică doar videoclipurilor create prin AI, dar permite altor conținuturi falsificate să se răspândească.

Pe lângă închiderea acestor lacune, Meta ar trebui să aplice o etichetă atunci când nu a avut loc nicio altă încălcare a politicii sale, dar care să indice că conținutul a fost modificat semnificativ și ar putea induce în eroare”.

Helle Thorning-Schmidt arată că platformele de socializare ar trebui să reducă complexitatea regulilor și să specifice atunci când un conținut aduce un prejudiciu în lumea reală, explicând de ce a suspendat o postare.

“În situații de criză, inclusiv în cazul alegerilor, în care riscul de violență este mare, politicile ar trebui să reflecte amenințările la adresa siguranței și securității fizice. Este important un sistem clar de moderare a conținutului într-o situație de criză”, mai arată doamna Helle Thorning-Schmidt.

Ea spune că trebuie întocmită “o foaie de parcurs” pentru protejarea libertății de exprimare, dar care și să promoveze o etică a acestei libertăți.

Articolul integral pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday