Timp de luni de zile, Viktor Orban a promis în mod repetat omologilor din țările membre NATO că Ungaria nu va fi ultima țară care semnează aderarea Suediei la alianță. Totuși, promisiunea sa nu a fost onorată, după ce parlamentul turc a dat votul în acest sens, luna trecută. După momentul respectiv, premierul i-a promis secretarului general al NATO că va îndemna parlamentul ungar să “încheie ratificarea cu prima ocazie posibilă”, doar ca luni să nu se prezinte la ședința convocată de reprezentanții opoziției. 

Eșecul a stârnit frustrarea unei delegații de 16 reprezentanți diplomatici la Budapesta, între ei și ambasadorul american, care se aflau în clădirea parlamentului special pentru ședința în cauză. Grupul și-a exprimat îngrijorările legate de lipsa de claritate în ceea ce privește motivele care stau la baza acțiunilor Ungariei. Ei au subliniat că pe parcursul celor aproape doi ani de când Suedia și-a depus cererea de aderare, în mai 2022, Ungaria nu a semnalat niciodată că nu este de acord cu acest demers și nu a depus nicio solicitare oficială legată de această problemă.

Mate Kocsis, șeful grupului parlamentar Fidesz, a scris într-o postare în mediul online că ratificarea ar putea avea loc atunci când parlamentul se va reuni cu ocazia unei sesiuni obișnuite – programată pentru sfârșitul lunii februarie – dar că pentru această situație este necesară o întâlnire între premierul ungar și omologul suedez, la Budapesta.

Sursă: The Guardian

Foto: Believeinme | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday