La operațiunea coordonată de Statele Unite și Marea Britanie au mai participat și Australia, Bahrain, Canada, Danemarca, Olanda și Noua Zeelandă, a informat Comandamentul Central al SUA. Potrivit Pentagonului, au fost țintite capacități pe care gruparea houthi le folosea pentru atacarea căilor comerciale de navigație din Marea Roșie.

Distrugătoarele USS Gravely și USS Carney au tras cu rachetele de croazieră asupra țintelor din Yemen. Avioanele de luptă F/A-18 ale portavionului USS Dwight D. Eisenhower au participat, de asemenea la atacuri, au spus oficialii americani.

Potrivit unei declarații comune a celor șapte state, “Scopul nostru este să diminuăm tensiunile și să restabilim stabilitatea în Marea Roșie. Reiterăm avertismentul nostru către conducerea houthi: nu vom ezita să continuăm să apărăm viețile și libera circulație a comerțului într-una dintre cele mai critice căi navigabile din lume, în fața amenințărilor continue“.

Această acțiune colectivă trimite un mesaj clar către houthi că vor continua să suporte consecințe suplimentare dacă nu pun capăt atacurilor ilegale asupra navelor maritime și internaționale“, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Acțiunea din Yemen se desfășoară în paralel cu cea din Irak și Siria, pentru uciderea a trei soldați americani într-un atac cu drone efectuat de militanții susținuți de Iran asupra unui avanpost al SUA din Iordania. Administrația Biden a transmis că va răspunde “pe mai multe niveluri” la atacul cu dronă în urma căruia au murit trei militari americani și mai mulți au fost răniți, weekendul trecut.

Vineri, SUA au efectuat primul val de represalii, lovind în Irak și Siria peste 85 de ținte legate de Corpul Gardienilor Revoluției din Iran și de milițiile susținute de acesta. Bilanțul indică 40 de morți în Irak și Siria.

Sâmbătă mai devreme, SUA au lovit șase rachete de croazieră antinavă ale houthi, înainte ca acestea să fie lansate spre Marea Roșie, a mai transmis Comandamentul Central al SUA.

Surse alternative: CNN, Reuters

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday