Directorii generali ai Meta, X, Snap, Tiktok și Discord au fost audiați în Comisia Juridică a Senatului american. În sală, aceștia au fost așteptați de zeci de persoane care țineau în mână fotografii cu copiii lor, victime ale abuzurilor pe platformele sociale. 

Întrunirea a început cu un videoclip difuzat de conducerea Senatului, în care mai mulți copii, victime ale agresiunii pe rețelele sociale, vorbeau despre experiențele lor. Audierea reprezintă un nou efort al autorităților de a aborda preocupările părinților și experților în siguranța minorilor, care avertizează că platformele pun profitul mai presus decât siguranța minorilor.

Într-o adresare directă către Mark Zuckerberg, directorul Meta, senatorul Lindsey Graham a declarat că el și ceilalți patru directori au sânge pe mâini. Aveți un produs care ucide oameni, a mai declarat acesta, cu referire la cazurile copiilor care s-au sinucis, după ce au fost abuzați online. Mai departe, președintele democrat al Comisiei Juridice a prezentat datele Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Abuzați, un ONG înființat de Congresul American, care arată că au crescut dramatic numărul cazurilor în care prădătorii păcălesc minorii să le trimită imagini explicite.

Mark Zuckerberg s-a ridicat în picioare și le-a cerut scuze celor prezenți, spunând că îi pare rău pentru suferința resimțită de victime și de rudele lor. Anterior, el a afirmat că Apple și Google, nu rețelele de socializare, ar trebuie să fie trase la răspundere pentru verificarea vârstei utilizatorilor, pentru că din magazinele lor digitale sunt descărcate aplicațiile.

Lui Zuckerberg i s-a mai imputat că măsurile de siguranță implementate pe Instagram sunt ineficiente. Senatorii susțin că mesajul de avertisment pe care platforma îl afișează, înainte ca utilizatorii să vadă imagini care ar putea prezenta abuzuri sexuale asupra copiilor, nu este un filtru suficient de puternic, pentru că poate fi ușor înlăturat prin apăsarea unui buton.

Linda Yaccarino, directorul general al rețelei X, a declarat că grupul susține un pachet de legi ce urmărește tragerea la răspundere a companiilor din domeniul tehnologiei, pentru difuzarea de materiale în care minorii sunt abuzați. Pachetul, introdus de președintele democrat al Comisiei Juridice, ar permite victimelor să dea platformele în judecată. 

În cazul TikTok, audierea a avut în vedere legăturile cu China. Compania s-a apărat spunând că a creat un program numit Project Texas pentru a găzdui datele utilizatorilor americani numai pe servere din Statele Unite și supravegheate de personal angajat în țară. Criticii sunt sceptici că programul va elimina complet influența ByteDance și riscurile ca datele utilizatorilor din SUA să ajungă în mâinile Beijingului.

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday