Într-un articol pentru Foreign Affairs, William (Bill) J. Burns, directorul CIA, a vorbit despre războiul din Ucraina, despre China și despre tensiunile din Orientul Mijlociu. A explicat că SUA sunt în fața unui moment de o importanță deosebită, din punct de vedere istoric, comparabil cu cel de dinaintea Războiului Rece. Ascensiunea Chinei și dorința de supremație a Rusiei ridică noi provocări geopolitice. În plus, evoluțiile tehnologice fac munca CIA mai grea ca niciodată, oferind adversarilor noi instrumente puternice, inclusiv în spionaj.
Despre Ucraina, Burns a afirmat că epoca post-Război Rece a luat sfârșit definitiv în momentul în care Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Consideră că fixația lui Putin de a controla Ucraina și alegerile acesteia nu ar fi trebui subestimată, deoarece fără acest control, Putin “crede că este imposibil ca Rusia să fie o mare putere sau că el este un mare lider rus”.
Spune că războiul lui Putin este deja un eșec pentru Rusia, iar cucerirea Ucrainei s-a dovedit a fi o idee nebunească și iluzorie: “Armata a suferit pagube imense. Cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. (…) Economia Rusiei suferă eșecuri pe termen lung, iar țara își pecetluiește soarta ca vasal economic al Chinei. Ambițiile exagerate ale lui Putin s-au inversat și într-un alt fel: au determinat NATO să se extindă și să devină mai puternic”. Dar în tot acest timp, puterea lui Putin se consolidează în Rusia.
Șeful CIA crede că acest an va fi unul greu pe câmpul de luptă din Ucraina, deoarece Rusia este aprovizionată cu armament de China, Iran și Coreea de Nord. Cheia succesului constă în păstrarea ajutorului occidental pentru Ucraina.
Despre China, Burns afirmă că rămâne singurul rival al SUA, cu intenția de a remodela ordinea internațională și dispune de puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru: “Puterea în creștere a lui Xi Jinping în țară și agresivitatea sa în străinătate, de la parteneriatul său <fără limite> cu Putin până la amenințările sale la adresa păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, sunt imposibil de ignorat”. Prezența americanilor și a aliaților săi din Indo-Pacific a avut un efect asupra gândirii Beijingului.
Despre războiul Israel-Hamas, șeful CIA consideră că SUA trebuie să să-și folosească influența din Orientul mijlociu “cu înțelepciune”, deoarece tensiunile sunt la cele mai ridicate cote din ultimele patru decenii: “Reducerea intensei operațiuni terestre israeliene din Fâșia Gaza, satisfacerea nevoilor umanitare profunde ale civililor palestinieni în suferință, eliberarea ostaticilor, prevenirea răspândirii conflictului în regiune și conturarea unei abordări viabile pentru <ziua de după> în Gaza, toate sunt probleme incredibil de dificile. La fel este reînvierea speranței pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Israelului, precum și statalitatea palestiniană”. Burns afirmă că negocierile cu Iranul trebuie păstrate, deoarece sunt cheia securității întregii regiuni.
Bill Burns sfătuiește Washingtonul să fie atent la rivalitățile dintre numărul tot mai mare de puteri mijlocii, care au contribuit, din punct de vedere istoric, la declanșarea ciocnirilor între marile puteri.
Articolul integral la Foreign Affairs
Foto: Joseph Golby | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.