Proiectul a fost anunțat pentru prima dată în octombrie anul trecut, pe site-ul oficial al Pentagonului, însă nu a primit foarte multă atenție. Departamentul american al Apărării plănuiește să dezvolte programul, cunoscut sub numele de Open Price Exploration for National Security (OPEN), cu ajutorul inteligenței artificiale, pentru a stimula producția americană de minerale critice, care sunt folosite, printre altele, la fabricarea de armament.

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) și U.S. Geological Survey, care se vor ocupa de proiect, intenționează să angajeze unul sau mai mulți contractori privați pentru a dezvolta un model AI care să determine “prețul structural” al unui metal, pe baza locului și a momentului în care este produs, precum și a costurilor cu forța de muncă sau a costurilor de aprovizionare. DARPA a precizat că proiectul are ca scop eliminarea opacității pieței care poate genera întreruperi ale lanțului de aprovizionare“. 

Modelul de inteligență artificială va fi implementat în trei etape pe parcursul a doi ani. OPEN are ca scop, de asemenea, anticiparea modului în care oferta ar putea fi afectată de șocurile neașteptate de pe piață, așa cum ar fi grevele care duc la întreruperea producției, scăderea sau creșterea cererii. Evenimentele de acest fel afectează în general aproximativ 5% din producția globală a unui metal, spun analiștii.

Pe piața globală a mineralelor critice, China este un furnizor mai important decât SUA, deoarece firmele occidentale iau decizii în funcție de profitabilitate și se abțin să deschidă noi exploatări sau foraje atunci când prețurile metalelor fluctuează puternic. De exemplu, compania australiană Jervois Global a suspendat un proiect în statul american Idaho din cauza  prețurilor mici ale cobaltului de pe piață, chiar dacă companiile chineze, susținute de stat, au crescut producția acestui metal (necesar între altele și pentru baterii) în încercarea de a obține o cotă de piață cât mai mare.

Reuters remarcă însă și faptul că, dacă Washingtonul ar estima prețul din viitor al unui anumit metal, ar putea cauza un val de confuzie pe piața internațională, prin crearea unor structuri duale pentru determinarea acestuia. Prețurile sunt stabilite de cerere și de ofertă, chiar dacă agențiile specializate fac estimări legate de evoluția stocurilor.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday