Datele au fost adunate de Transparency International și prezentate în cadrul unui raport. Pentru prima dată în ultimii zece ani, s-a constatat o intensificare a fenomenului corupției, la nivelul întregii Uniuni Europene, dar și al Europei de Vest.
Pentru realizarea raportului, Transparency International a analizat 180 de țări și teritorii, din întreaga lume, folosind o scală de notare de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte cinstit). În urma analizării datelor, experții au ajuns la concluzia că cea mai puțin coruptă țară din lume este Danemarca, fiind urmată de Finlanda și Noua Zeelandă.
“Scăderea scorului IPC regional în Europa de Vest și UE demonstrează că guvernele europene trebuie să ia mai în serios lupta împotriva corupției și susținerea statului de drept”, a declarat Flora Cresswell, coordonatorul regional al Transparency International pentru Europa de Vest.
Situația devine cu atât mai îngrijorătoare dacă avem în vedere faptul că eforturile anticorupție au stagnat sau au scăzut în peste trei sferturi din țările din regiune. Aici, statele cu cele mai bune performanțe au fost Danemarca cu 90, Finlanda cu 87 și Norvegia cu 84. La polul opus, țările cu cele mai proaste performanțe au fost Ungaria cu 42, Bulgaria cu 45 și România cu 46.
Totuși, din totalul de 31 de țări din această regiune, doar șase și-au îmbunătățit în mod semnificativ scorul din 2012: Cehia (57), Estonia (76), Grecia (49), Letonia (60), Italia (56) și Irlanda (77). În timp ce Austria (71), Luxemburg (78), Suedia (82) și Marea Britanie (71) au scăzut semnificativ. Marea Britanie, de pildă, a scăzut de pe locul 18 din 181, în 2022 și pe locul 20 în 2023 fiind cea mai proastă poziție din 2012. Acest lucru înseamnă că, potrivit cercetărilor, Marea Britanie este văzută ca fiind mai coruptă decât Uruguay și regiunea Hong Kong.
Transparency International a scris în raport și despre propunerea legislativă anticorupție de la nivelul UE, care dacă ar fi adoptată ar putea incrimina mita venită din afara spațiului comunitar. De altfel, unele dintre cele mai des întâlnite scandaluri de corupție din istoria recentă a UE au implicat spălarea banilor prin intermediul băncilor din țări membre precum Danemarca (90), Germania (78) și Suedia (82). Eșecurile guvernelor lor de a supraveghea în mod adecvat băncile este unul dintre motivele pentru care se lucrează la o nouă autoritate de luptă împotriva spălării banilor la nivelul blocului comunitar.
Surse alternative: Euronews, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.