Andrei Kharuk, istoric militar ucrainean și profesor la catedra de științe umaniste a Academiei Naționale a Forțelor Terestre din Liov, arată într-o analiză găzduită de Kiev Independent că Rusia dispune, de fapt, de mult mai puține tancuri decât estimează majoritatea organizațiilor de investigații specializate.
Datele OSINT Oryx, care iau în calcul doar vehiculele confirmate vizual ca fiind distruse, arată că, în cei doi ani de război, Rusia a pierdut 2.619 tancuri – 1.725 distruse, 145 avariate, 205 abandonate și 544 capturate de ucraineni.
Estimările privind numărul de tancuri din depozitele Armatei Rusiei variază foarte mult, în funcție de entitățile care oferă datele. Spre exemplu, Institutul Internațional pentru Studii Strategice estima în 2022 că Rusia avea până la 17.500 de tancuri, dintre care doar 200 de tancuri T-90, considerate mai moderne. Restul sunt 3.000 de modele T-80, 7.000 de T-72, 2.000 T-64, 2.500 T-62 și 2.800 T-55 (numele tancurilor corespunde, în general, anului după care a început producția lor). Istoricul militar ucrainean explică însă că numărul estimat de IISS este foarte inexact, deoarece se bazează pe estimări ale producției de tancuri ale URSS, în timp ce, în 2023 mai existau aproximativ 2.000 de tancuri în serviciu activ și până la 5.000 în conservare militară. Cu toate acestea, raportul think-tank-ului britanic ia în considerare doar modelele de la generația T-62 în sus, adică produse începând din 1960 și până în prezent. Rusia nu numai că are sute de T-54 și T-55 în depozite, dar le-a trimis încă din 2022 și le folosește deja pe frontul din Ucraina, explică Kharuk.
Sursa foto: Photokainfo | Dreamstime.com
Un alt think-tank, Institut Action Resilience (ARI), a publicat în luna august un raport în care a determinat numărul de tancuri din depozitele Rusiei, folosind imagini din satelit realizate între aprilie și septembrie 2021. Institutul francez a calculat că în 10 dintre depozitele principale ale Rusiei se aflau aproximativ 95% dintre tancuri, vizibile din satelit, și a numărat la data respectivă 5.538 de vehicule, dintre care 4.347 au putut fi identificate după model.
Expertul ucrainean spune însă că, ținând cont de faptul că unele dintre aceste depozite nu sunt complet ocupate de tancuri, Rusia nu putea avea mai mult de 7.000 de tancuri în depozite – deși 6.000 pare numărul mai probabil. Institutul francez a identificat 750 de tancuri T-80, 1.945 T-72, 1.239 T-62 și 413 T-54 și T-55. Trei sferturi dintre aceste tancuri au fost produse înainte de 1980.
Sursa foto: Meoita | Dreamstime.com
Însă, Andrii Kharuk mai precizează că Rusia pare să aibă o problemă cu tancurile T-64. Acestea au fost omise din inventarul realizat de institutul francez din cauza lipsei pieselor necesare pentru reparații, ceea ce le face în realitate imposibil de utilizat. De asemenea, think-tank-ul a omis și T-90, considerându-le pe toate ca fiind în serviciul activ, deși probabil că există câteva astfel de modele și în depozitele Armatei Rusiei.
Istoricul ucrainean explică faptul că Rusia își depozitează tancurile în funcție de anul de fabricație, de la Vest către partea centrală a țării, poziționându-le pe cele mai noi mai aproape de Europa. De exemplu, în Districtul Militar de Vest, care se învecinează cu Ucraina, există mai multe T-80 și T-72. În Districtul Central sunt depozitate tancurile T-72 și câteva T-64, iar în Districtul Militar de Est – câteva T-80, cea mai mare parte a modelelor T-62, precum și foarte vechile T-54 și T-55.
Sursa foto: Viktor Karasev|Dreamstime.com
Institutul Action Resilience mai arată că uzinele rusești de mentenanță și reparații pentru tancuri funcționează la un randament mult mai redus decât sugerează propaganda rusă. În timp ce publicațiile rusești susțin că Uzina din regiunea Transbaikal repară, în medie, 22-23 de T-62 de lună, ARI relatează că uzina poate restaura doar opt tancuri pe lună, iar Armata Rusă a primit 40 de astfel de tancuri la începutul lunii martie 2023, după ce a început reparațiile în luna octombrie 2022.
Situația de la uzina Omsktransmash din sud-vestul Rusiei este evidențiată de imaginile din satelit. În noiembrie 2022, 100 de tancuri așteptau să fie reparate, iar, în mai 2023, numărul celor aflate “la coadă” pentru reparații s-a dublat. În timp ce, între 2011 și 2021, compania producătoare de tancuri Uralvagonzavod a modernizat până la 300 de tancuri pe an, după invadarea Ucrainei, numărul a scăzut la 120 de an, iar s-a concentrat pe producția variantei îmbunătățite T-90M.
Concluzia institutului francez este că Rusia nu își va putea reface arsenalul de tancuri decât în situația unei stagnări îndelungate a frontului din Ucraina, iar o contraofensivă ucraineană puternică ar pune în mare dificultate capacitatea Armatei Ruse de a avea un număr semnificativ de tancuri operaționale.
Analiza integrală pe Kyiv Independent
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.