Instanța a emis un ordin de lichidare în cazul Evergrande, dezvoltatorul imobiliar cu cele mai mari datorii la nivel mondial, peste 300 de miliarde de dolari, pentru că grupul chinez nu a oferit un plan concret de restructurare, la mai bine de doi ani de la intrarea în insolvență. La scurt timp după decizia judecătorească, acțiunile Evergrande și ale filialelor sale au fost suspendate de la tranzacționare. 

Hotărârea, care nu este definitivă, ar putea trimite “unde de șoc” în piețele de capital și imobiliare chineze, care sunt deja fragile, scrie Reuters. Agenția explică faptul că, odată emis ordinul de lichidare, un lichidator provizoriu, apoi unul oficial, va pregăti vânzarea activelor companiei pentru plata datoriilor. Ulterior, ar putea propune un nou plan de restructurare a datoriilor către creditorii offshore, în valoare de 23 de miliarde de dolari, dacă vor stabili că societatea deține suficiente active sau dacă apare un alt investitor.

În luna iulie, în timpul unei audieri a conducerii Evergrande la tribunalul din Hong Kong, aceștia au invocat o analiză Deloitte care estima că, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar va fi lichidat, creditorii ar putea recupera aproximativ 3,4% din investiții. Acum, creditorii se așteaptă la o rată de recuperare de sub 3%, după ce în septembrie, autoritățile chineze au declanșat o anchetă asupra lui Hui Ka Yan, președintele consiliului de administrație al Evergrande Group. 

Majoritatea activelor companiei au fost deja vândute sau confiscate de către creditori, cele rămase aparținând Evergrande Property Services și Evergrande New Energy Vehicle Group, listate la bursa de la Hong Kong. Valoarea de piață a acestora din urmă a scăzut la 973 de milioane de dolari, vineri. Reuters mai amintește că un lichidator ar putea vinde participațiile Evergrande în cele două unități, deși găsirea unor cumpărători s-ar putea dovedi a fi o sarcină dificilă.

După emiterea ordinului de lichidare și, implicit, intervenția unui lichidatori, acesta ar putea prelua controlul asupra filialelor Evergrande din China continentală, prin înlocuirea reprezentanților legali, unul câte unul. Procesul ar putea dura luni de zile sau chiar ani și ar putea fi îngreunat de legile orașului Guangzhou, unde se află sediul central al Evergrande, oraș care nu recunoaște ordinele de lichidare emise în Hong Kong. Totodată, chiar dacă un lichidator intră în posesia unităților cu proiecte onshore, multe dintre acestea au fost deja preluate de creditori, au fost înghețate de diferite instanțe, au rămas cu o valoare de piață redusă sau au un capital propriu negativ.

În anii dinaintea insolvenței, datoriile companiei au crescut considerabil, banii fiind folosiți pentru finanțarea diferitelor proiecte care au depășit însă spectrul imobiliar. Evergrande, care deține active în valoare de 240 de miliarde de dolari, a provocat o prăbușire a sectorului imobiliar aflat în dificultate, atunci când a intrat în incapacitate de plată, în 2021.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday