Oficialii americani au declarat pentru The New York Times că liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, “ar putea întreprinde o formă de acțiune militară letală” împotriva țării vecine din sud, în următoarele luni, după ce acesta “a îmbrățișat” o politică de ostilitate deschisă. 

Oficialii au apreciat că recenta linie mai dură face parte dintr-un tipar al provocărilor, dar că declarațiile de acum ale nord-coreenilor sunt mult mai agresive și ar trebui luate în serios. Deși aceștia au subliniat că nu văd un risc iminent de război la scară largă în Peninsula Coreeană, Kim ar putea efectua lovituri într-un mod în care, în opinia sa, ar evita o escaladare rapidă a situației. Aceștia au făcut referire la un eveniment din 2010, când armata nord-coreeană a bombardat o insulă din teritoriul Coreei de Sud. Incidentul a dus la un schimb de focuri de artilerie, cu victime de ambele părți, însă până la urmă conflictul a fost încheiat. 

Jonathan Finer, consilier-adjunct pe probleme de securitate națională la Casa Albă, a declarat că nord-coreenii “au ales să continue să meargă pe o cale foarte negativă”. Poziția mai agresivă a lui Kim Jong-un se poate observa într-un lanț de evenimente din ultima perioadă. De exemplu, miercuri, armata nord-coreeană a lansat mai multe rachete de croazieră, de pe coasta sa vestică, în mare. În urmă cu două săptămâni, guvernul a anunțat testarea unei rachete cu rază intermediară de acțiune, cu combustibil solid și dotată cu un focos hipersonic, iar la începutul anului, armata a lansat obuze de artilerie în apele din proximitatea Coreei de Sud, forțând localnicii să se adăpostească. 

Mai recent, Kim Jong-un a renunțat în mod oficial la obiectivul de reunificare pe cale pașnică a celor două țări. Într-un discurs public, el a afirmat că “putem specifica în Constituția noastră problema ocupării complete, subjugării și revendicării Coreei de Sud și anexării acesteia ca parte a teritoriului republicii noastre, în cazul în care izbucnește un război în Peninsulă”. De asemenea, el a denunțat în repetate rânduri pactul de securitate tripartit, anunțat vara trecută de președintele american, cel sud-coreean și prim-ministrul japonez.

Acest șir de evenimente și de anunțuri a atras atenția oficialilor americani asupra Coreei de Nord, o țară cu un program de înarmare nucleară, aflată sub sancțiuni aspre ale ONU. Actualele mișcări ale Coreei de Nord par să închidă, cel puțin deocamdată, ușa diplomației cu SUA. Totodată, au afirmat oficialii consultați de publicația americană, liderul de la Phenian pare încurajat de parteneriatul cu Rusia. 

Doi experți în situația Coreei de Nord au arătat, într-un articol publicat în această lună, că situația în Peninsula Coreeană este mai tensionată decât în oricare moment din ultimii peste 70 de ani, mai precis de când bunicul lui Kim Jong-un a luat decizia de a invada Coreea de Sud. Până în acest moment, agențiile americane de informații nu au detectat semne concrete că nord-coreenii se pregătesc de luptă, potrivit declarațiilor oferite de oficialii americani, care au vorbit sub protecția anonimatului. 

De altfel, unul dintre aceștia a afirmat că decizia lui Kim Jong-un de a trimite un număr mare de obuze de artilerie mai vechi, dar și un număr mai mic de rachete balistice în Rusia, demonstrează că el se pregătește de un conflict prelungit cu Sudul. Totuși, un baraj cu rachete și foc de artilerie, asupra Coreei de Sud, ar însemna aproape sigur un război cu Statele Unite. Armata Americană a apărat Sudul în timpul războiului din Peninsulă, care nu s-a încheiat niciodată în mod oficial, dar s-a oprit prin armistițiul din anul 1953. 

Kim Jong-un crede, probabil, că poate controla orice posibilă escaladare, conform percepției oficialilor americani. Aceștia atrag atenția că nord-coreenii au capacitatea de a distruge orașe din Coreea de Sud și chiar lichida trupe americane din Peninsulă, folosind arme convenționale. La fel de adevărat este că și Coreea de Sud și SUA dispun de mijloacele necesare pentru a distruge chiar Phenianul, capitala Coreei de Nord, dar și siturile militare din întreaga țară, avertizează oficialii americani. 

Siegfried S. Hecker, cercetător la Universitatea Stanford, a adus în discuție faptul că nord-coreenii dispun de suficient material fisionabil, cum este uraniul îmbogățit, pentru 50-60 de focoase nucleare. Robert Carlin, un fost analist pentru serviciile secrete americane, consideră că Kim Jong-un a abandonat orice încercare de a normaliza relațiile cu Statele Unite. 

Sursă: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday