Un oficial american a dezvăluit pentru Washington Post, sub protecția anonimatului, că SUA nu mai au în vedere, pe termen scurt, o strategie prin care Ucraina să-și recupereze teritoriile ocupate de Rusia, printr-o contraofensivă la scară largă, pentru că aceasta ar fi, cel puțin deocamdată, nerealistă.

În schimb, un plan cu obiective pe termen lung, care ar susține Ucraina în război, prin consolidarea economiei și a apărării “pentru a împiedica Rusia să mai avanseze”, este mai fezabil. Washington Post observă că această nouă abordare a SUA diferă față de cea de anul trecut, când contraofensiva ucraineană s-a lovit de fortificațiile puternice făcute de ruși în sudul ocupat al țării, Armata Rusă fiind superioară nu numai în materie de aviație, dar și în capacitățile de război electronic și drone.

Concret, noul plan american ar urma să includă, printre altele, sprijin pentru operațiunile militare ucrainene pe termen scurt, programe pentru protejarea, reconstruirea și extinderea unor părți cheie ale economiei și facilitarea exporturilor ucrainene. De asemenea, include suplimentarea apărării aeriene pentru a crea “bule de protecție” în jurul orașelor ucrainene, așa cum au acum doar Kiev și Odesa.

Deși americanii nu exclud, pentru 2024, mișcări ale frontului care să includă câștigarea sau pierderea de către ucraineni a unor localități care nu au o valoare strategică mare, oficialul american a subliniat că SUA nu se așteaptă la câștiguri teritoriale semnificative. 

Totuși, succesul acestui plan depinde în continuare de SUA, care urmează să publice în această primăvară un angajament pe 10 ani, în cazul în care o finanțare suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari, cerută de președintele Biden, este aprobată de Congres.

În urma discuțiilor cu oficialii americani, președintele Zelenski a declarat că are îndoieli în privința succesului acestui plan, spunând că nu este foarte clar ce ajutor vor acorda SUA Ucrainei în acest an.

Factorii de decizie politică din SUA spun că se așteaptă ca războiul să se încheie în cele din urmă prin negocieri, însă nu cred că Putin va lua în serios discuții în acest sens în 2024, cel puțin nu înainte de alegerile din SUA, din noiembrie, care îl pot readuce pe Donald Trump la Casa Albă.

Sursa: WaPo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday