Sky News a vorbit cu mai mulți experți despre riscurile izbucnirii unui nou conflict de amploare, între care David Wearing, lector în relații internaționale la Universitatea din Sussex, Dominic Waghorn, editor pentru afaceri internaționale la publicația britanică și analistul militar Simon Diggins. Aceștia au transmis că, odată cu escaladarea conflictelor armate la nivel global, pericolul izbucnirii unui conflict de amploare crește.

În contextul războiului din Ucraina, considerat acum de Marea Britanie o “situație care nu trebuie repetată”, Grant Shapps, ministrul britanic al apărării, a declarat că cetățenii britanici ar trebui să fie “antrenați și echipați pentru a lupta într-un potențial război cu Rusia”. Săptămâna trecută, Shapps a avertizat că, în următorii cinci ani, lumea s-ar putea confrunta cu războaie, care să implice țări precum, China, Rusia, Coreea de Nord și Iran, avertizând că ne aflăm într-o “lume postbelică, care se transformă într-una antebelică”.

De cealaltă parte, având în vedere conflictele din Orientul Mijlociu, războiul dintre Israel și Hamas și atacurile houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie, forțele militare britanice și americane au lansat numeroase atacuri aeriene asupra bazelor rebelilor din Yemen.

Experții subliniază faptul că evoluțiile tehnologice din sectorul nuclear fac situația din prezent “mult mai periculoasă decât în 1914 și 1939” și explică faptul că un nou război mondial ar putea fi declanșat de “o mișcare a unei puteri pe care o altă parte o interpretează greșit, și apoi începe un atac nuclear, în ciuda faptului că nimeni nu a căutat un astfel de conflict”. Aceștia atrag atenția că războiul din Ucraina și tensiunile din jurul Taiwanului au un potențial de risc de escaladare la nivel mondial. Genocidul din Gaza nu este văzut momentan ca un eveniment cu potențial de escaladare, chiar dacă SUA au trimis numeroase avertismente în acest sens.  

Unii specialiști sunt de părere că, în cazul în care planurile lui Vladimir Putin nu vor avea succes în Ucraina, Rusia și-ar putea îndrepta atacurile către țările membre NATO din zona baltică. “Nimic nu este inevitabil, dar invazia din Ucraina, în special, a arătat că Rusia vede războiul ca pe un instrument de politică, ca pe un instrument folosit pentru a schimba ordinea mondială în favoarea sa, și nu doar ca pe un simplu mijloc de apărare” a conchis Simon Diggins.

Articolul integral la Sky News

Foto: Witold Krasowski | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday